2019.07.06.

Az olasz nyelvű Albania News Soros Györgyről ír az albán köztársasági elnök nevezetes kijelentése kapcsán. A cikk háttere, hogy számos elemző szerint az albán Strache-ügy robbant ki, amely miatt egy hónapja szervezik a tüntetéseket Edi Rama szocialista miniszterelnök és környezete ellen. A politikai instabilizálódás nyomán az ellenzék bojkottálta, az államfő pedig törölte a június 30-i önkormányzati voksolást, ám azt végül az ugyancsak populistának tartott kormányfő utasítására mégis megtartották; ez egyesek szerint populista-nacionalista, mások szerint szuverenista – névleg szocialista – albán elnök „szuverén sodródásával”, amiként a cikkcím is megfogalmazza, az albánok „elkerültek egy csapdát, és egy olyan cselszövést, amelynek célja az ország polgári konfliktusba hozása”. Ilir Meta államfő már egyenesen „Albániát destabilizáló célokról” tett nyilatkozatokat, amelyekben sokan szuverenista árnyalatot véltek felfedezni. Albániában egyre szilárdabban van jelen az a politikai álláspont, hogy valójában az amerikai milliárdos, Soros György destabilizálja az országot.

A La Regione olasz nyelvű svájci portál arról ad hírt, hogy Soros György bejelentette a „gyűlölet elleni küzdelemről” szóló kezdeményezéseit. A beszámoló szerint „az amerikai milliárdos az antiszemita és iszlamofób gyűlöletbűncselekmények elterjedése ellen kíván majd tevékenykedni a keletnémet tartományokban. A hír azért is érdekes, mert a volt NDK területén van mindmáig a legnagyobb ellenállás a multikulturalizmussal szemben, és ezekben az országrészekben élvez különösen magas támogatottságot a bevándorlásellenes AfD parlamenti párt. A beszámoló szerint jelenleg Németországban már ötven szervezetet támogat a Soros-alapítvány, és azt is megjegyzi, hogy 2018-ban a Nyílt Társadalom Alapítvány Budapestről Berlinbe költözött, amit akkor azzal indokolt a szervezet, hogy „politikailag egyre elnyomóbb a környezet Magyarországon”. A témáról a német Die Welt már ezzel a címmel számolt be: „A Soros-alapítvány elkötelezettséget fontolgat Németországban – az AfD miatt”. A lap fontosnak tartja kiemelni, hogy Soros kritikusa annak az Orbán Viktor miniszterelnöknek, „aki erőteljesebben akar eljárni a bevándorlásbarát nem kormányzati szervezetekkel szemben”.

A német Frankfurter Allgemeine Zeitung A visegrádi államok győzelme című cikke arról ír, hogy a négy kelet-közép-európai ország saját sikerének tartja, hogy nem Manfred Weber vagy Frans Timmermans lehet az Európai Bizottság következő elnöke. Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor még „fontos győzelemről” is beszél, és bár a cikk szerint a holland szociáldemokratát különösen ellenző Olaszországnak „nagyobb súlya van”, mint bármelyik államnak a V4-ek közül, mégis úgy tűnik, hogy a V4-ek összezárása is szerepet játszhatott a kitűzött cél elérésében. A négy kelet-közép-európai állam blokkja azért is fontos az írás szerint, mert az Európai Bizottságnak nem lehet olyan vezetője, akivel csak tovább mélyülne Európa megosztottsága.

2019.07.03.

Abban a korban élünk, amikor a túl sok katasztrófafilmet látott környezetvédelmi aktivisták világvégével riogatnak és még csoda, hogy nem fenyegetik karóba húzással azokat, akik nem szelektíven gyűjtik a hulladékot. Nem gondolnánk, hogy lehetséges, de mégis van, aki még rajtuk is túltesz: a radikális baloldali állatvédők és fő szervezetük, a PETA.

A PETA (People for the Ethical Treatment of Animals, magyarul Emberek Az Állatokkal Való Etikus Bánásmódért) 1981-ben alakult szélsőbaloldali, radikális állatvédő szervezet, amely leginkább provokatív kampányaival, oktatóanyagaival és tüntetéseivel szerzett magának hírnevet. Ilyen volt, amikor 2005-ben a zsidók nácik általi tömeges kivégzéséhez hasonlították a húsfogyasztást és a kóser vágóhidakat a „holokauszt a tányérodon” kampánnyal, amelyért végül bocsánatkérésre kényszerültek. Máskor az iskolák előtt osztogattak a diákoknak – 6 éves kisgyerekeknek is – képregénynek csúfolt propaganda anyagukat „Az anyukád állatokat öl” címmel.

A PETA célja nem egyszerűen az állatok jogainak védelme, hanem az állatok teljes mértékű „felszabadítása”, amely azt jelenti az ő olvasatukban, hogy betiltanák a húsfogyasztást, a tejtermékeket, a vadászatot, halászatot és horgászatot, a cirkuszokat, az akváriumokat és még a házi kedvencek tartását is. Látható, milyen radikális nézeteket vallanak, ám míg az állatok és rovarok jólétéért aggódnak, nem szólalnak fel a meg nem született magzatok védelmében. Sőt, az alapító Ingrid Newkirk véleménye szerint az emberek úgy szaporodtak el a Földön, mint a rákos sejtek, és körülbelül azzal egyenlő hatással is vannak bolygónkra, elpusztítva azt (ő 22 éves korában sterilizáltatta magát, hogy ne járuljon hozzá a további „pusztításhoz” azzal, hogy gyermeket szül). A PETA úgy véli, valójában az emberek is csak állatok, ezért a „nem ember állatoknak” azonos jogokat követelnek.

Bár már korábban is elítélték a horgászatot, nemrégiben felszólítottak minden horgászt, hogy térjenek át a vegán életmódra és ne űzzék ezt a „kegyetlen sportot”. Kezdjük ott, hogy nem egyszerűen sportról van szó: sok helyen a világon a halászat jelenti embereknek a mindennapi megélhetést, nem mindenhol egy kedvtelésből folytatott hobbiról van szó. A halfogyasztás és a vízből való táplálékszerzés az emberiséggel egyidős, amit régészeti leletek és barlangrajzok is bizonyítanak. Vajon a fennmaradásért az elemekkel küzdő őseinkben is felmerült, hogy éreznek-e a halak fájdalmat, vagy helyes-e elfogyasztani őket? Itt lennénk-e ma is, ha így lett volna? Nem csak a halászat és a halfogyasztás ősi szokás, az élvezeti értéke miatt űzött horgászat is régóta velünk van: a Kr.e. 4. évezredből maradtak ránk írásos feljegyzések az ókori Egyiptomból a horgászatról, ott készülhettek az első kezdetleges horgászbotok is.

Visszaugrunk az időben napjainkhoz, a fejlett, civilizált társadalomhoz és a PETA-hoz, ami évezredes szakmát, táplálékszerzési módot és hobbit törölne el arra hivatkozva, hogy a halak éreznek fájdalmat és pszichológiai és fizikai stressz is éri őket, mikor kikerülnek a vízből. Ennyi erővel javasoljuk, hogy a hangyáknak követeljenek kiropraktőrnél kezelést: bizonyára sajog a hátuk amiatt, hogy testtömegük többszörösét cipelik. Sőt, szólhatnának a ragadozó halaknak is, hogy hagyjanak fel ezzel a kegyetlen életmóddal, ne egyék meg egymást! A cinizmust félretéve, a PETA kijelentései a halfogyasztás kegyetlenségéről és egészségre ártalmas hatásairól elég radikálisak és túlmennek egy határon, főleg, hogy a baloldali Huffington Post is cáfolta a halak fájdalomérzetéről szóló állításokat.

Természetesen a nagyszabású polgárpukkasztó kampányaikhoz anyagi forrásokra is szükségük van, amiben nem szenvednek hiányt. A PETA sok magánembertől is kap adományokat, de természetesen tevékenységük a milliárdos spekulánsok figyelmét sem kerüli el. A Nyílt Társadalom Alapítvány egyik, kvázi „pénzmosodaként” működő leánya a Tides Alapítvány jelentős összegekkel támogatja a radikális állatvédőket.  

Tekintettel arra, hogy számos politikus hódol horgászszenvedélyének, nem valószínű, hogy a PETA bármikor el tudná érni, hogy a horgászatot mint sportot, vagy a halászatot mint szakmát valaha is betiltsák. Sajnos az még kevésbé valószínű, hogy ennek ellenére felhagynának végtelenül radikális, ám annál megalapozatlanabb állításaikkal és propagandakampányaikkal.

Horgászó politikusok:

Áder János

Nigel Farage

George Bush

Jimmy Carter

Herbert Hoover

John McCain

2019.07.01.

A Legfőbb Ügyészség a napokban úgy nyilatkozott: hiba volt a május 29-én a budapesti Duna-szakaszon 28 halálos áldozattal járó tömegszerencsétlenséget okozó szállodahajó kapitányát óvadék ellenében kiengedni az őrizetből. A vádhatóságon kívül a közvéleményt is felháborította, hogy a bíróság jogerősen szabadlábra helyezte a Hableányt legázoló hajó első emberét, sőt egyes ellenzéki zughonlapokon még a kormány hibáztatásáig is eljutottak. A tömegszerencsétlenség okozásával gyanúsított ukrán kapitány elengedése mögött közvetve a Soros-szervezeteknek a magyar független bíróságokat érintő évtizedes befolyásszerzése áll.

A rendszerkritikus Országos Bírói Tanácsnak (OBT) tagjának, Dr. Matusik Tamás büntető ügyszakos csoportvezető bírónak a csoportjába tartozó bíró engedte ki a rendőrségi őrizetből a magyar Hableány városnéző hajót legázoló MV Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát. Matusik Tamás hazánkban az előzetes letartóztatásról írt értekezései révén szerzett magának „elismerést”. Szaktudását olyan szervezetek szolgálatába állította, mint a Magyar Helsinki Bizottság és a Soros György által alapított és támogatott Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF). Egy interneten elérhető dokumentum szerint 2013 februárjában a Fair Trails International és a Magyar Helsinki Bizottság szervezésében Budapesten, a Nyílt Társadalom Intézetben (OSI) rendezett „Helyi Szakértői Csoport” találkozóján ő is részt vett. Ott úgy említik, mint „a Helsinki magyarországi büntetőjogi reformmal kapcsolatos projektjének felkért szakértője”. Ebben a projektben, amit az OSF támogatott, született egy több szerzős tanulmány is. A dolgozat többek között azt részletezi, hogy Magyarországon túl szigorúak a szabályok, túl sok ember kerül előzetes letartóztatásba. Szó szerint azon keseregnek az egyik feljegyzésben, hogy "Rendkívül nehéz hatékonyan fellépni az előzetes letartóztatás elrendelése ellen…" Matusik cikket is írt a büntetőeljárás, konkrétan az előzetes letartóztatás reformjának sürgősségéről: Matusik Tamás: Gondolatok az előzetes letartóztatás hazai gyakorlatát ért kritikák kapcsán. (Magyar Jog, 2015/5., 289– 293. o.) Ez a cikk azóta is a Helsinki Bizottság témával kapcsolatos anyagaiban az egyik leggyakrabban hivatkozott munka.

Matusikról azt is tudni lehet, hogy jó kapcsolatot ápol Vadász Viktorral, az OBT szóvivőjével. Vadász egy időben a bírókat képző Magyar Igazságügyi Akadémia élén állt. Ő felelt a programok szervezéséért is, és ilyen minőségben engedélyezhette a Soros szervezeteknek, hogy bírókat érzékenyítsenek. Matusik – OBT-s tagtársához, Vadász Viktorhoz hasonlóan – előszeretettel használja a Twittert arra, hogy kormányról és az Országos Bírói Hivatalról (OBH) kritikus bejegyzéseket tegyen közzé, ezzel a bírói függetlenséget és a bírói intézmény méltóságát is sérthetik, és hazánkat is kedvezőtlen színben tüntetik fel.

Ami a konkrét esetet, a dunai hajókatasztrófát illeti, június 28-án Polt Péter legfőbb ügyész egy jogorvoslati indítványt terjesztett fel a Kúria felé, mely a dunai hajóbaleset ügyében a letartóztatás kapcsán hozott bírósági határozatok ellen vet fel aggályokat. Az indítványban a legfőbb ügyész kifejtette, hogy a terhelt személy jelenléte az eljárási cselekményeken kizárólag a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazásával garantálható, mivel a gyanúsított magyarországi lakó- illetve tartózkodási hellyel nem rendelkezik, munkájából adódóan a tartózkodási helye gyakran változik és Európában jelentős helyismerettel rendelkezik. Felvetette emellett a megalapozott gyanú tárgyát képező cselekmény tárgyi súlyát, illetve hivatkozott arra, hogy a Viking Sigyn kapitánya a bizonyítást nehezítendő adatokat törölt a telefonjáról, ami újabb ok a letartóztatásra. A legfőbb ügyész szerint az óvadék fejében történő szabadon engedés már attól törvénysértő volt – első és másodfokon egyaránt –, hogy nem tartalmazott semmilyen döntést az ügyészi fellebbezés kiegészítésében írtakkal kapcsolatban, ezen felül úgy rendelték el a bűnügyi felügyeletet, hogy a gyanúsított konkrét tartózkodási helye a döntés meghozatalakor a hatóság előtt egyáltalán nem volt ismert.

A Viking Sigyn kapitányának esete egyébként nem példa nélküli. Van egy másik OBT-s bíró, Szabó Sándor, akinek a beosztottja a Szombathelyi Törvényszék büntetés-végrehajtási csoportjában Marian Cozma veszprémi kézilabdázó gyilkosát feltételes szabadságra engedte. Bár Szabó Sándor éppen ezt a csoportot vezeti, állítása szerint a döntésről csak a sajtóból értesült, mert „éppen szabadságon volt.

A Soros-szervezetek érzékenyítése, úgy tűnik, megtette a magáét, aminek a bűnözők, a jogszabályokat lábbal tiprók örülhetnek. Fontos megjegyezni viszont, hogy a baloldali ellenzék illetve a Soros-szervezetek által mind itthon, mind nemzetközi színtéren támadott Handó Tünde, az OBH elnöke letiltotta a Helsinki képzéseiről a bírókat, ami miatt máig kesereg a balliberális oldal.

2019.06.29.

Az Il Giornale olasz jobboldali napilap június 17-én érdekes cikket közölt Soros György amerikai milliárdos üzletember elmúlt évekbeli tevékenységével kapcsolatban. Az írás tulajdonképpen reagálás egy korábbi, a balliberális La Repubblica című újságban megjelent Soros-párti cikkre, melyet Gad Lerner ismert olasz újságíró, TV-s műsorvezető jegyzett, s amelyben Lerner nyíltan védelmébe vett Sorost és globális tevékenységét. A Giornale nem kevesebbet állít, mint hogy a baloldali lap szerzője a mai szuveréneket a tegnap nácijainak festette le, és hogy a Soros elleni támadásokkal az antiszemitizmust kívánják legitimálni. „Röviden, Soros egy szent, egy jótevő, egy filantróp” – írja a Giornale, miközben a jobboldali lap röviden bemutatja a tengeri NGO-k vitatható tevékenységét. Bár a Giornale szerint Soros maga „nem képes eldönteni a világegyetem sorsát”, a domináns szerepe „egyes országok politikai döntéseiben vitathatatlan”. Idéznek a CNN-nek adott egyik interjújából is: „Alapítványt hoztam létre Ukrajnában, mielőtt még az ország Oroszországtól független lett volna. Ez az alapítvány utána továbbra is működött, és fontos szerepet játszott a közelmúlt eseményeiben.” Majd: „És ez a lista ennél sokkal hosszabb” – zárja véleményét a jobboldali lap.

Az Il Giornale június 22-én újabb cikket jelentetett meg, amelyben bemutatja, hogy Soros miként befolyásolja az olasz médiát és nyilvánosságot, az információk világát. Így például Federico Fubini, az Open Society Foundations Tanácsadó Testületének tagja egyben az olasz Corriere della Sera című újság főszerkesztője, ahol a gazdaság és a pénzügyek területén dolgozik, de Fubini emellett cikk- és kolumnaszerző a Project Syndicate, a Die Zeit és a Foreign Policy médiumoknál is. A Giornale cikke foglalkozik Luca Ciarrocca, a Wall Street Italia alapító-újságírójának bestseller kötetével, a Soros-ügy című könyvvel, amelynek szerzője „nem biztos, hogy ’jobboldali’ ember, éppen ellenkezőleg”. Kinyilatkoztatott célja, hogy tagadja a Nyílt Társadalom Alapítványok alapítóját – különösen a Soros-hálózat kapcsán – övező „hamisságokat”, valamint „a gyűlölet diskurzusainak leküzdése” lenne elvileg a cél. A lap elismeri Ciarrocca részbeni intellektuális őszinteségét, és hogy a könyv sok érdekes adatot, információt közöl Soros Györggyel kapcsolatban.

A Le Soir belga lap Soros diszkrét árnyéka a Google elleni keresetek mögött címmel közölt cikkében arról ír, hogy a célzott reklámokkal szembeni panaszok benyújtását koordináló fő NGO-t a milliárdos filantróp alapítványa támogatja. A cikk témája annak fényében is érdekes, hogy a digitális adózás kérdése az EU-ban az elmúlt évek egyik kiemelt problémája lett, és az e tekintetben uniós szinten is külön kezelt négy legnagyobb globális digitális vállalat, az ún. GAFA-csoport (Google, Apple, Facebook és Amazon) szabályozása Soros György küzdelmének is egyik fő témájává vált. Kérdés, hogy miről szól valójában ez a küzdelem, és esetleg nem arról-e, hogy Soros még jobban a befolyása alá kívánja vonni a főbb globális kommunikációs csatornákat.

A Haaretz című tekintélyes izraeli újság a Fox News amerikai csatorna egyik legismertebb műsorházigazdája, Tucker Carlson riportjáról számol be, amelyben Carlson kijelentette: „Soros György átalakítja Amerikát”. Carlson azt állítja, hogy Soros valamiféle erkölcsi bűncselekménynek állítja be, ha valaki minderre felhívja a nyilvánosság figyelmét, pedig ezt közérdek tudni. A Fox News újságírója egyenesen az amerikai demokrácia „eltérítésével” vádolta Sorost esti műsorában, s arra is felhívta a figyelmet, hogy például a philadelphiai kerületi ügyész, Larry Krasner korábbi megválasztása Soros befolyásának egyértelmű bizonyítéka. Philadelphia városában Soros nyíltan támogatta Larry Krasnert, és ott a gyilkosságok aránya most a legmagasabb egy évtizeden belül – állította Carlson. Az állítás ezzel nem kevesebb, mint hogy Sorosék ellehetetlenítik a hatékony bűnüldözést, és minden ilyen irányú nemzeti és helyi szintű törekvés szinte azonnal megkapja a bűnözők rasszizálásának vádját.

2019.06.25.

A Soros-szervezetek által megrendezett budapesti előválasztáson mindenki bemutatta programját, és azon túl, hogy a jelöltek egy befogadó, elfogadó, kutya és állatbarát Budapest képét festették meg, sok konkrétumot nem árultak el terveikről. A Soros-egyetem egyik tanára azonban tudni véli, hogy Gyurcsány jelöltje, Kálmán Olga be fogja vezetni a budapesti vizitdíjat.

A Demokratikus Koalíció jelöltjének programjáról eddig túl sokat nem tudni. Az előválasztási vitán is inkább csak ígérgetések, és nem konkrét, számokkal alátámasztott tények hangzottak el.

Amint Kálmán Olga rárepült az egészségügy témakörére egyből darázsfészekbe nyúlt, és egy régi, már leszavazott MSZP-SZDSZ-es ötletet elevenített fel. Konkrétan a vizitdíjat.

A baloldali kötődésű Hírklikk nevű véleményoldal azt írja, hogy Kálmán Olga programját úgy valósítanák meg, hogy bevezetnének egy kifejezetten csak Budapestet és a budapestieket érintő vizitdíj-rendszert. Mindezt Soros- egyetemének egyik szakértője „kotyogta” el.

Mihályi Péter közgazdász, a Soros-féle CEU vendégprofesszora kifejtette, hogy Kálmán Olga, ha a programját meg akarja valósítani, akkor „plusz forrásokra is szüksége volna”.

A vizitdíjat Gyurcsányék vezették be még 2007-ben, és a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és járóbeteg szakellátásért fizetendő biztosításon felül, az orvosi ellátás igénybevételekor az ellátott által fizetendő alkalmanként egységesen fizetendő hozzájárulást jelentette. A vizitdíjat végül 2008-ban, népszavazáson törölték el a magyar választópolgárok.

A sorosista tanár tehát így nyilatkozik Kálmán Olga programjáról:

„Ennek megoldása valóban nem igényel olyan nagy anyagi ráfordításokat, a szükséges plusz pénzt pedig elő lehet teremteni, egy részét állami forrásokból, egy részét pedig magánerőből, mondjuk tartozhat hozzá például egy budapesti vizitdíj”.

Soros vizitdíjas emberei már rég ott vannak Karácsony körül is

Bizonyára kevesen emlékeznek arra, hogy Karácsony Gergely még a miniszterelnök-jelöltséggel is próbálkozott, ám csakhamar elvérzett. 2018-ban azonban bemutatta, hogy kikkel dolgozna együtt, akkor felmerült Soros egyik régi emberének a neve, annak a Komáromi Zoltánnak, aki 2008-ban a vizitdíj mellett gyűjtött aláírásokat és a Soros György által támogatott Haza és Haladás Egyesület tagja. Amúgy Komáromit egészségügyi miniszternek szánta Soros a „Karácsony-kormányban”.

2019.06.24.

Magyar szemmel felfoghatatlan, de 14 per­cen­ként megkéselnek valakit Nagy-Bri­tan­ni­á­ban. Elemzők, bűnügyi szakértők és újságírók véleménye szerint a londoni bűnözés legfőbb oka a féktelen migráció, az erőszakot elkövetők hátterének az eltussolása, illetve a nyilvánosság teljes megtévesztése. London, illet Nagy-Britannia nagyvárosai egyre inkább az erőszak szimbólumaivá váltak.

„Londonban járványszerűen terjed az erőszak” – idézte korábban a BBC Leroy Logan volt londoni rendőrfőparancsnokot. Az elmúlt évszázadban most először fordult elő az, hogy Londonban egy nap alatt több embert öltek meg, mint New Yorkban. Miközben Trump egyértelműen kimondja, hogy az amerikai bűnözés legfőbb oka a migráció, addig a londoni vezetés a liberális médiával karöltve tagadja a tényeket, és szociológiai magyarázatokkal leplezik a nyilvánvalót.

Amióta bárki bejöhet Európába, a kontinens egyes, főleg nyugati nagyvárosainak a közbiztonsága inkább hasonlítanak egy harmadik-világbeli nyomortelepére, mint egy nagy múltú, fejlett kultúrájú városéra. Vélemények szerint Európa felelőtlen vezetői középkori szintre vetették vissza a kontinenst

Az fenti térképen a halálos áldozattal járó eseteket rögzítették.

A The Telegraph, konzervatív lap egy korábbi elemzése szerint az Egyesült Királyságban 13 százalékkal nőtt a bűnözés aránya

A növekvő bűnözési rátán az sem segít, hogy London egyes, migránsok uralta részein, már gyakorlatilag megszűnt a nyugati civilizációs törvénykezés, és ítéleteket az iszlám jogrend szerint hoznak.

Az utcai késelések mindennaposak, London polgárai bandaháborúk kereszttűzében élik mindennapjaikat. Időközben az is kiderült, hogy a londoni késes támadások elkövetőinek a fele fiatalkorú, sőt 8 százaléka fiatalabb, mint 10 éves.

Migránsbandák főleg kábítószer-kereskedelemmel és gyermekprostitúcióval foglalkoznak, idei év elején egy kilencfős muszlim bűnőző-migránsbandát ítéltek el Bradfordban összesen 130 évre 22 különféle bűncselekményért. Az egyik legfőbb vád velük szemben az volt, hogy gyermekprostitúciós-hálózatot üzemeltettek.

A helyzeten természetesen az sem segít, hogy 2019 elejéig legalább 400 ember tért haza az Iszlám Államból az Egyesült Királyságba. Az ő megfigyelésükre 5 millió fontot költ a brit állam, de ez csupán 23 ember követésére elég. A többiek értelemszerűen teljesen szabadon járhatnak-kelhetnek Nagy-Britanniában. Volt egy olyan család, aki azt nyilatkozta, hogy ők a szíriai nyaralásukon véletlenül csatlakoztak az Iszlám Államhoz.

Miközben zajlik a muzulmánok kulturális, politikai és gazdasági térhódítása, addig 2019 februárjában a londoni rendőrség letartoztatott egy 64 éves keresztény prédikátort, mert szerintük a keresztény hittérítés iszlamofób cselekedet. A rendőrök és a liberális média rasszizmussal vádolta meg a papot.

A liberális, politikai korrektség pedig már olyan méreteket öltött a szigetországban, hogy az egyik legnagyobb konzervatív brit lapnak el kellett távolítani egy cikket a honlapjáról, amelyben a 300 ezer bevándorló által lakott Saint Denisben uralkodó elképesztő bűnügyi állapotokról írtak. A cikket a migránshátterű Marwan Muhammad francia politikai aktivista iszlamofóbnak tartotta, ezért írt levelet a szerkesztőségnek.

A számokból az is kiderül, hogy négynaponta öltek meg késsel egy embert az említett időszakban, 9030 alkalommal pedig legalább leszúrtak valakit. Még február elején írták, hogy a késelések kétharmadát 25 éven aluliak követik el. Az összes bűntény háromnegyedét feketék és más kisebbséghez tartozók követték el és az áldozatok több, mint fele is ebbe a csoportba tartozik.

Egyre több szakértő és politikus fogalmaz úgy, hogy Londonban a közbiztonság azóta katasztrofális, amióta a pakisztáni származású, munkáspárti Sadiq Khan a főváros polgármestere, aki a vélemények szerint nem hajlandó fellépni a migrációs hátterű bűnözőkkel szemben.

2019.06.14.

A Magyar Helsinki Bizottság meghívott bírója politikai tartalmú bejegyzését gyorsan törölte.

Dührohamot kaphatott Vadász Viktor, amikor az Országgyűlés Igazságügyi Bizottsága ízekre szedte azt a beadványukat, amiben az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének menesztését követelték, s hirtelen felindulásban angolul kittweetelte, hogy “Handó Tünde = Fidesz”. A bárki tollából ártalmatlan szitoknak tűnő kijelentés az Országos Bírói Tanács (OBT) szóvivője esetében viszont felér egy vallomással, ami arra utal: a bírói függetlenség fogadatlan prókátorai a kormánybuktatásra játszanak. Erre egyébként több jel is utalt már.

Elszabadult hajóágyúként rombolja tovább Hazánk tekintélyét az Országos Bírói Tanács szóvivője. Vadász Viktorról köztudott, hogy kollégájával, Matusik Tamással angol nyelvű twitter üzenetekben ócsárolják folyamatosan a magyar igazságszolgáltatási rendszert, amellyel a legnagyobb bajuk tulajdonképpen az, hogy nem ők irányítják; hogy nem ők döntik el kiből lesz bíró és bírósági vezető. Ismert az is, hogy az OBT tudva vagy tudatlanul (de, mint látni fogjuk, inkább tudva) az ellenzék és a magyar kormányra nyomást gyakorolni kívánó külföldi erők kezére játszik.

Jól látszik ez abból, hogy például a tavalyi országgyűlési választás előtt néhány héttel mondta ki az akkor még Hilbert Edit, az OBT soros elnöke vezetése alatt álló Budapest Környéki Törvényszék első fokon, hogy Handó Tünde megsértette a szintén OBT-s, és a 2006-os tevékenysége miatt a Gyurcsány-kormány rendőrterrorjának áldozatai között vérbíróként emlegetett Vasvári Csaba jogait. A nem jogerős döntést aztán az ellenzéki sajtó egy sor kampányszagú, kormányellenes cikkben tárgyalta, azt hangoztatva a választás hajrájában, hogy lám-lám, az OBT-sek példája is azt mutatja, Magyarországon nincs jogállam.

Ismert az is, hogy a CEU körül kialakult botrány idején állt elő az OBT-s Vadász Viktor a magyar igazságszolgáltatás reformját sürgető dolgozatával, amit rövidesen angolul is publikált és terjeszteni kezdett, és tömören arról szólt, hogy minden, ami ma van, azt el kell törölni. Az elképzeléseit a “sorosista” Helsinki Bizottsággal, az Amnesty Internationallal és a Soros-egyetemmel közös, az MTA égisze alatt megrendezett konferencián népszerűsítette. Mondjuk, ez nem meglepő, hiszen Vadász a Magyar Igazságügyi Akadémia igazgatójaként jó kapcsolatot épített ki a Soros-hálózathoz tartozó szervezetekkel.

Köztudott továbbá, hogy az OBT a külföldi támadások miatt végül elhalasztott közigazgatási bírósági rendszer átalakítását is kritizálta olyan befolyásos nemzetközi fórumok képviselői előtt, amint amilyen az ENCJ, az Igazságszolgáltatási Tanácsok Európai Hálózata.

Az “atombombával” viszont megvárták az EP-választásokat. A fentebb leírtak után ugyanis már aligha lehet véletlen, hogy épp az uniós voksolás előtt néhány héttel döntöttek úgy: az Országgyűléshez fordulnak, és Handó Tünde menesztését követelik. Mivel a testület csonka, tagjainak egy része pedig perben-haragban áll az OBH elnökével, így aligha számíthattak rá, hogy az indítványukat a parlament érdemben tárgyalja majd. A céljuk tehát nyilvánvalóan a botránykeltés volt, ami sikerült is, a lépésük újabb muníciót adott a kormányellenes erőknek a Magyarország elleni támadásokhoz.

Az országgyűlés igazságügyi bizottsága végül azonban mégis úgy döntött, alaposan megvizsgálja az OBT “feljelentését”, majd egy kimerítő indokolással ellátott határozati javaslatot terjesztett a parlament elé, amit az kedden nagy többséggel el is fogadott. A határozat kimondja, hogy az OBT vádjai megalapozatlanok, a tanács eljárása elfogult volt stb.

Ez persze nem változtatta meg az OBT hozzáállását. Sőt! Amikor a bizottság elkészítette a határozati javaslatát, Vadász Viktor valószínűleg dührohamot kapott, és angolul kitwittelte: “Teljesen nyilvánvaló most már: Handó Tünde = Fidesz.”

A bejegyzést Vadász néhány óra múlva eltávolította, vélhetően az OBT-ben ülő elvtársai szóltak neki, hogy egy bíró a OBT által állítólag annyira tisztelet törvények szerint nem politizálhat, de még a látszatát is kerülnie kell annak, hogy nem független. Márpedig, amit kiírt, az egész egyszerűen azt jelenti, hogy Vadász Viktor szemében a Fidesz is pária. Ezzel a mondattal nyilvánvalóvá tette tehát, amit eddig csak sejteni lehetett, hogy az OBT célja végeredményben nem csak az igazságszolgáltatási rendszer korrekciója, hanem az is, hogy segítsen megbuktatni a kormányt.

A nyílt ellenzékiség egyébként Vadász nagy barátja, a Helsinki Bizottság egykori felkért szakértője, az OBT-s Matusik Tamás esetében is kibukott már. Többször megfeledkezve magáról nyíltan kormánykritikus tartalmakat like-olt a Facebook-on. Például egy, az úgynevezett “lex CEU” elfogadása után készült mémet, ami mellett egy ellenzéki petíciót és demonstrációt hirdettek. De elnyerte a tetszését egy Orbán Viktoron és Tarlós Istvánon gúnyolódó kép is.

2019.06.07.

I. Az elmúlt évek során valóságos biznisz-iparággá nőtték ki magukat Magyarországon a közérdekű adat kiadása iránti perek, amelyek lényege, hogy sok esetben a magyar kormányzat és közigazgatás gazdasági ügyeit firtatják külföldről finanszírozott szervezetnek is dolgozó magyarországi ügyvédek. A vonatkozó perek áttekintését követően egyfajta tendencia rajzolódik ki a bírósági szereplők, az ítészek és az ügyvédek tekintetében. Rendszelesen feltűnt ilyen jellegű perekben az MSZP egyik ügyvédjének a neve, illetve Gyurcsány Ferenc pártfogoltja, Dr. Czeglédy Csaba is visszatérő szereplő.

II. Betekintést nyerhetünk egy prágai székhelyű NGO munkájába, ahol jogászok, bírák is képzésben részesülhetnek olyan témákban, mint például, hogyan védjék meg a NGO-kat, civil szervezeteket. A szervezet támogatói mögött természetesen ott találjuk azt a Soros Györgyöt, aki a magyar bírák érzékenyítésében is aktívan részt vett.

III. Az Országos Bírósági Hivatal vezetője levélben ad hangot súlyos aggályainak a Magyar Helsinki Bizottság által bírák részére adott képzéseken történő részvétel kapcsán. Ehhez képest a Soros-féle szervezet aktivitása az ügyvédségre is változatlanul koncentrálódik, legutóbb az ügyvédjelöltekre vetették ki hálójukat.


I. Mit keresnek a sorosista álcivilek a minisztériumok zsebeiben?

Vizsgálódásunk középpontjába elsősorban a Fővárosi Ítélőtábla, illetve Törvényszék elmúlt évekbeli közérdekű adatigénylésre vonatkozó határozatai kerültek, az érintett ügyeknél a Fővárosi Ítélőtábla Polgári Kollégiumából leggyakrabban a Dr. Lesenyei Terézia tanácselnök vezette, Dr. Mózsik Tímea és Dr. Pullai Ágnes bírók által alkotott tanács járt el, amely – a többi közt – személyiségi jogi és adatvédelemmel kapcsolatos perekre specializált. A Fővárosi Ítélőtáblán emellett érdemes kiemelni az Istenes Attila, Kisbán Tamás, Kovaliczky Ágota bírók alkotta tanácsot, hiszen a többi közt ők lehetnek azok, akik a ’90-es évek posztkádári-sorosista igazságszolgáltatásának leghívebb továbbvivői, vagy legalábbis annak valós látszatát keltik, mint ha ők is láncszemek lennének egy dicstelen gépezetben, ahol a perekben szinte már összeszokott, olajozott rutinossággal működnek együtt az egyes jogi szereplők – bírók és ügyvédek közösen. (Például Kovaliczky Ágota néven egy Facebook-felhasználót találtunk profilkép nélkül, s bár az ő személye nem biztos, hogy azonos a bírónőével, ez a felhasználó balliberális híroldalakat, HVG-t és Indexet lájkolt a kedvencek között.) Mindenesetre, a hozott döntések kettős mércéje miatt nem nehéz latolgatni egyik-némelyik bíró-bírónő pártpolitikai szimpátiáját… Ami legfeljebb akkor lenne „rendben”, ha szakmailag tisztességesen, objektivitásra törekedve végeznék a munkájukat. Kissé, bár csak látszólag, más tészta viszont az ügyvédcsatlósoké…

Sorosék mindig megbízható embere, Karsai Dániel ügyvéd is számos közérdekűadat-igénylési perben segíti az ellenzéki nyilvánosságot. (Ezenkívül például a fáradhatatlan ügyvéd egyik legfrissebben vitt perében „a szólásszabadsághoz fűződő emberi jogaik sérelme” miatt fordultak a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához – EJEB – azok a rendbontó, közintézményben randalírozó ellenzéki képviselők, akik 2018 decemberében erőszakkal behatoltak az MTVA Kunigunda utcai székházába, s néhányan közülük ott is éjszakáztak.) Karsai persze az állami hatóságok, kormányzati hivatalok és intézmények mellett főleg a jobboldali vezetésű budapesti kerületek esetén aktív, egyik kedvence például Rogán Antal belvárosi kerülete, de mint az alábbiakban látni fogjuk, ezzel nem áll egyedül a Soros-jogvédők között. A Fővárosi Ítélőtáblán és Törvényszéken mindenesetre tucatszám vitte az adatpereket, egyfajta jogiasított politikai fegyverként használva az ügyeket. Hasonlóan aktív ilyen adatperekben Czudar Balázs ügyvéd is, aki emellett nemrég az „orbáni gázmutyi” (rezsicsökkentési program MSZP-s és Népszava-fordításban) kapcsán odanyilatkozgató, politikai ellenfeleit durva és minősíthetetlen stílusban gyalázni próbáló szocialista pártelnököt, Tóth Bertalant is képviselte perében.

A másik ilyen ügyvéd, aki gyakori közreműködője lett a közérdekűadat-igénylés átlátszó iparának, Baltay Levente. Baltay a 2000-es években, a budapesti balliberális regnálás korszakában az SZDSZ-közeli médiában is futtatott „civil” LátKép Egyesület jogi képviselője volt. A parkolási ügyekben néha aktivizálódni látszó szervezetnek akkor főleg a Rogán Antal vezette belvárosi kerület állt a célkeresztjében, noha a fideszes polgármester 2006 után éppen hogy rendet teremteni próbált a közterületi fizetőparkolók üzemeltetése terén, hiszen akkor már régóta borzolták a kedélyeket a parkolási milliárdokra hajtó szocialista-eszdéeszes politikai zsarolómaffia féktelenül mohó és gátlástalan hatalmi visszaélései.

Persze Baltayék már akkor is a jól körülhatárolt szekértáborhoz húztak, próbálták úgy szétszálazni jogi csűrcsavarokkal az egész kérdést, hogy inkább az akkori ellenzéket hozzák rossz hírbe. Így végig érvényesült „a másik szemében a szálkát, magunkéban a gerendát sem” jellegű, kétségbeesett igyekezet. Baltay sok más társához hasonlóan jogi-szakmai hírnevét váltotta politikai aprópénzre, s mind a mai napig ellenzéki érdekek kiszolgálójaként, odairányzott adat-attakokkal kapcsolatos ügyekben segít maga is, harcias Soros-jogvédőként. Így ha összeállítana a Soros-alapítvány egy háttérdokumentumot Soros képzeletbeli ügyvédi karának hosszadalmas névlistájával, akkor a „megbízható szövetségesek” között minden bizonnyal ott szerepelne Baltay Levente neve is.

A közérdekűadat-igénylési biznisz sajnos jó példát szolgáltat arra, hogy a Soros-hálózat mennyire, milyen mélységben beszőtte már hálójával a magyar igazságszolgáltatást. A klasszikus bonmot-val szólva, legtöbbnyire valójában már nem is igazságszolgáltatás, hanem valamiféle jogszolgáltatás történik, s az egyes ügyvédek és bírák közreműködését elnézve az ilyen típusú polgári pereknél, Iustitia jogara és a mérleg helyett már legfeljebb csak a bőségszaru maradt, amibe édes gyümölcs helyett nem kevéske „pénzáldás” kerül.

Íme, példálózó jelleggel azoknak az ügyvédeknek a listája, akik vonatkozó perekben eljárnak:

  • Karsai Dániel András ügyvéd – Magyar Helsinki Bizottság
  • Czudar Balázs ügyvéd – Magyar Szocialista Párt jogi képviselő
  • Hüttl Tivadar ügyvéd – TASZ
  • Pető Márk ügyvéd - TASZ
  • Baltay Levente ügyvéd – TASZ
  • Palatics Edit ügyvéd – 444.hu jogi képviselő
  • Tordai Csaba ügyvéd – Magyar Helsinki Bizottság
  • Czeglédy Csaba - korábban az MSZP, a DK és az Altus jogi képviselője

Van persze olyan eset is, hogy egy ellenzéki politikusokkal kapcsolatban álló ügyvédnek nem kell bizonyos közigazgatási, önkormányzati gazdasági adatokat peres úton kikérnie, ha esetlegesen kíváncsi rá, például úgy, hogy a helyi képviselő testület tagja, így legálisan hozzáférhet bizonyos információkhoz.

Dr. Matlák Gábor, aki az ELTE Állam-és Jogtudományi karán szerzett jogi diplomát 1998-ban, majd ügyvédjelöltként megfordult több budapesti ügyvédi irodában is, ezzel párhuzamosan a Budapesti Közgazdasági és Államigazgatási Egyetem (ma Budapesti Corvinus Egyetem) gazdálkodási szakának hallgatójaként 2002-ben szerzett közgazdász diplomát. Matlák Gábor jogi szakvizsgájának 2002–2003-as megszerzése óta ügyvédként dolgozik.

Jelenleg a XV. kerületi önkormányzat kompenzációs listán mandátumot szerzett képviselője, a Liberálisok színeiben, és Márky-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester Mindenki Magyarországa Mozgalmának első helyi szervezetét, a Palota-Pestújhely Kossuth-kört elnököli. 

A Gulyás Márton ellenzéki aktivista védőügyvédjeként és számos botrányos kijelentésével elhíresült ügyvéd a többi közt átvágná a déli határzárat, Gulyás Mártonék gazdasági perének tárgyalásán Soros-poénokat eregetett, de időnként tüntetések helyszínére is mobilizálható a rendőri intézkedés jogszerűségének rapid ellenőrzésére. Matlák a késő-kádári kommunista diktatúra pereihez hasonlítja a Gulyás Márton ellen a választási iroda épületénél csinált rendszavazás miatt indult jogi eljárást, ugyanakkor a kopasz különítmény NVI-akciója nyomán nekibuzdult baloldali aktivista védője egyben az is, aki a Jobbikra kiszabott jelentős számvevőszéki bírság miatti tüntetésen a radikálisokért demonstrált 2017 decemberében.

II. Nemzetközi érzékenyítés felsőfokon – miként próbálják formálni a bírók gondolkodását a prágai sorosisták?

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a Soros-hálózathoz tartozó magyar szervezetek úgynevezett érzékenyítő tréningeket tartanak a bíráknak– magyarul a bírói függetlenséget folyamatosan féltő álcivilek megmondják a bírói testület tagjainak, hogyan kell dönteni például romákat vagy migránsokat érintő kérdésekben.

Beszámoltunk továbbá egy konferenciáról is, ahol a Transparency International (TI) Magyarország Alapítvány – többek között a Soros-féle Freedom House romániai szervezetével együttműködésben – az Európai Bizottság Versenyjogi Főigazgatóságának támogatásával projektet indított a versenyjogi, illetve gazdasági jogi ügyeket tárgyaló bírók és bírósági titkárok képzésére.Akkor arról olvashattunk, hogy a TI szándékai szerint a szemináriumon résztvevő bírók és bírósági titkárok közül öt főnek lehetőséget fognak biztosítani a projektet lezáró bukaresti konferencián történő részvételre. További három fő pedig abban a megtiszteltetésben részesülhetett (?), hogy Luxemburgban tanulmányozhatja az Európai Bíróság munkáját.

Az érzékenyítési projekt tehát nem csak Magyarországon létezik és figyelhető meg: íme, egy kis nemzetközi kitekintés.

A Central and East European Legal Initiative Institute (Közép- és kelet-európai Jogi Kezdeményezés Intézet, továbbiakban: CEELI) egy prágai székhelyű nonprofit NGO, amely a régióban a jog uralmának, vagyis a jogállamiságnak a fejlesztését tűzte ki maga elé célként. Küldetésüknek tartják ezért az emberi jogok védelmét és promotálását, az átláthatóságot és a „jogászok és civil társadalmi szereplők támogatását az elnyomó környezetekben”. Honlapjukon közzétett víziójuk kiemelten a jogállamiság globalizálása. Elég rémisztően hangzik nem? Természetesen annak a fényében kell ezt fenyegetésnek venni, hogy a jogállamiságot, mint homályos jogi fogalmat a pajzsukra tűzve ebbe az elképzelésbe bármit és mindent is bele tudnak magyarázni. És meg is teszik, amikor csak lehetőségük adódik rá.

Honlapjukon beszámolnak általános tevékenységükről: főleg jogászoknak és civileknek tartanak képzéseket, a jogászoknak külön arról is, hogyan védjék meg a szegény ártatlan civil szervezeteket és újságírókat. Emellett oktatnak arról, hogyan szerepeljenek az EJEB előtt (korábban írtunk arról is, hogyan tartja kézben a nyílt társadalom hálózata ezt a bírói fórumot), miként lobbizzanak uniós intézményeknél és tájékoztatják őket arról is, hogy a hazai bíróságok előtt milyen formában hívhatják segítségül az uniós jogok a hazai törvények ellenében. Természetesen ezek a képzések hálózatépítés szempontjából is hasznosak a hasonló nézeteket valló sorosistáknak.

Vessünk egy pillantást a CEELI személyállományára is. Az intézet alapítója és elnöke egy amerikai ügyvéd, ifjabb Homer E. Moyer, aki a Council on Foreign Relations (Külkapcsolati Tanács) szervezetben tagtársa Soros Györgynek. A munkatársak között kiemelendő Jen Gaspar, a speciális projektekért felelős igazgató, aki a szintén Soros által is pénzelt Oak Alapítvány nemzetközi emberi jogi programjában dolgozott hosszabb ideig. Különösen érdekes a programtanácsadó, Halyna Senyk karrierje, aki dolgozott az EJEB-nél is, de emellett jogi szempontból írt országjelentéseket többek között az Amnesty International és a Human Rights Watch sorosista szervezetek részére; a hölgy a mesterdiplomáját a CEU-n szerezte, így bizonyára magasan kvalifikált abban, hogy felismerje a jogállamiságot érő támadásokat. Ki tudja, lehet, hogy Magyarországról is jelentgetett…

A szervezet 1999-es alapítása óta a honlap szerint 45-nél több országban több mint 10 000 bírót, jogászt és civilt képzett ki. Az érzékenyítésre egy tavalyi példa a Máltán megrendezett tréning arról, hogyan kell kezelni a terrorizmussal kapcsolatos ügyeket, a függetlenséghez pedig még instrukciókat is adnak Készítettek egy tanulmányt is arról, milyen szerepet kell játszaniuk a civil szervezeteknek a bírói szervezet működésének ellenőrzésében - mert ha ők csinálják, az nem minősül a bírói függetlenség elleni támadásnak. A Facebook posztjaik alapján képeztek magyar bírókat és álcivil aktivistákat is.

A pénzügyeiket nehéz ellenőrizni, mert nem található a honlapjukon beszámoló, viszont más forrásból kiderül, hogy a Nyílt Társadalom Alapítvány 2002-es jelentése szerint az intézet csupán pár évvel alapítása után már részesült a Soros vagyonból az OSF pozsonyi irodájának jóvoltából, a jogi programja részeként.

Az mindenesetre szemet szúr, hogy a Facebook-oldalán az intézet rengeteget foglalkozik a magyar politikával ahhoz képest, hogy küldetésük általánosságban a jogállamiság globalizációjához köthető. Siratják a CEU és a Nyílt Társadalom Alapítvány irodájának „elüldözését”, valamint sokat foglalkoztak az EP által indított 7. cikkely szerinti eljárással.

Kedves Olvasóink, ebből az esetből is levonható a George Orwell által írt Állatfarm tanulsága: mindenki egyenlő, de vannak egyenlőbbek. Vannak, akiknek mindent szabad, így az érzékenyítés és tanfolyamok álcája alatt a bírók befolyásolása is megengedett a sorosista „civileknek”.

III. Bár a bírókat eltiltották, az ügyvédeket még érzékenyítik a sorosisták. A lényeg, hogy a vádlott elégedett legyen?

Egy a múlt hónapban napvilágra került, Országos Bírósági Hivatal által kibocsátott vezetői levél rögzíti, hogy amennyiben egy magyar bíró Magyar Helsinki Bizottságtól képzésre szóló felhívást, meghívást kap, arról haladéktalanul tájékoztassa az OBH-t, továbbá a szervezet egyértelművé tette, hogy a bírák vagy igazságügyi alkalmazottak képzésén való részvételét nem támogatja az érintett képzéseken.

Mindezzel párhuzamba állítható, hogy egyik írásunkban azt fejtegettük, hogy Magyar Helsinki Bizottság érdemi ráhatással rendelkezik a legmagasabb szintű büntető és büntetés-végrehajtási bírói gyakorlat tekintetében.

Megjegyzendő, hogy 2017 októberében a magyar büntetés-végrehajtási szervezet, az Országos Rendőr-főkapitányság és az akkori Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal felbontotta megállapodását a Magyar Helsinki Bizottsággal.

Arról, hogy az MHB politikailag elfogult szervezet, korábban is írtunk, így nem meglepő, hogy az állami szervek a fenti következtetésre jutottak a sorosista álcivilekkel kapcsolatban.

A Helsinki úgy tűnik, azonban folyamatosan keresi a megfelelő fórumokat, ahol terjesztheti tanait. Korábban beszámoltunk arról, hogy a letartóztatás témakörben kifejezetten aktív volt mindig is a szervezet. Szakmai álláspontjuk rendre széles körű publicitást kap a magyar bíróságokon. Megírtuk, hogy a letartóztatás liberalizációjáért lobbiztak a „Bírák Számára” készült „Kézikönyv”-ben, mindezt persze szakmai köntösbe burkolva a Magyarország tekintetében gyalázatos döntéseket (lásd. vörös csillag) produkáló Emberei Jogok Európai Bíróságának gyakorlatára hivatkozva tették.

Nos, a töretlen magabiztosság jegyében a Magyar Helsinki Bizottság 2019. május 27-én konferenciát szervezett ügyvédek részvételével a letartóztatás és a védőkirendelés közel egyéves, friss gyakorlatáról. A szakmai napon bemutatták azt a kézikönyvet, amely a védőket támogatja abban, hogy eljárásuk még inkább hatékony lehessen a kényszerintézkedésekkel kapcsolatos eljárásokban. Ennek egyik olvasta szerint azt segíthetik elő, hogy a gyanúsítottak minél előbb szabadlábra kerülhessenek.

Az ügyvédséget nem akárhova invitálták, a konferenciának az Európai Ifjúsági Központ adott helyt, ahol rendszeresen megfordulnak Soros által támogatott szervezetek, mint például a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület, a NANE.

Egyik írásunkban beszámoltunk róla, hogy a Soros által kitartott Patent Egyesület koordinálásával bíróságfigyelő program indult, amelynek keretében számos magyar bírót listáztak a hazai feministák. A több aggályt is felvető listázásról közös konferenciát is rendezett a Patent és a NANE nevű sorosista nőegylet. Utóbbi képviseletében aktív közreműködő és felszólaló volt Hoffmann Krisztina is, akit első írásunk után, szintén igyekeztek eltüntetni az Európai Ifjúsági Központban szervezett kiképzés szervezői közül. 

Az érzékenyítés új megfelelője úgy tűnik a kommunikációs tréning lett. A soron következő projekt keretében a Magyar Helsinki Bizottság kétalkalmas képzést indít a büntető igazságszolgáltatás szereplői számára júniusban. A képzés a büntetőeljárásban alkalmazott kommunikáció közérthetővé tételéről szól, annak célja többek között a terhelti jogok minél teljesebb érvényesülésének elősegítése.


A tréning témája a közérthető fogalmazás használata lesz a büntetőeljárás során, bármit jelentsen is ez. A képzést többek között a büntetőeljárással foglalkozó ügyvédek és ügyvédjelöltek számára alakították ki. A közérthető fogalmazás lehetőséget teremt a terheltekkel való hatékony, gördülékeny kommunikáció gyakorlati elsajátítására – szerintük.

A közérthető kommunikációs technikák használata az ügyvédi munka során növeli az ügyfelek (például gyanúsítottak, vádlottak) elégedettségét, „ami hozzájárul az elégedett ügyfélkör építéséhez.” (Sic!)

Hogy a fiatalok érzékenyítésében is biztosra menjenek, a természetesen ingyenes tréninget a Budapesti Ügyvédi Kamara Ügyvédjelölti tagozata is külön meghirdette Facebook-oldalán.

Folytatjuk...

2019.06.03.

Demszky Gábor, Budapest volt főpolgármesterét követően újabb liberális ikon, Sándor Zsuzsa exbíró árulja horvátországi nyaralóját. Az újságírással is kacérkodó volt bírónő több fórumon is kínálja a Brac-szigetén, Supetarban, a közvetlen a tengerparton lévő apartmanhoz tartozó évi egyhetes üdülési jogát.

Fantasztikus üdülési jog a horvát tengerparton 990000 – olvasható a maxapro online hirdetési oldalon. A hirdető nem más, mint az Orbán-kormányt – legyen az bármelyik az eddigi négy közül – folyamatosan bíráló Sándor Zsuzsa exbíró. A hirdetés szerint „Horvátországban, Brac szigetén, Supetarban közvetlen tengerparton 2 személyes, tökéletesen felszerelt szuper apartmanban, minden év 22. hetében (május vége, június eleje) használható üdülési jog eladó”. Az exbíró 990000 forintért kínálja a Waterman Holiday Club területén található apartman évi egy hétre szóló jogát.

Szemben a rendszerrel

A 71 éves Sándor Zsuzsa – az Orbán-kormányak hála - , immár hetedik éve nyugdíjasként éli életét, és továbbra is ádáz ellenfele a mindenkori magyar jobboldali kormányoknak. Sándor már az első Orbán-kormány idején bizonyította balliberális kötődését. A jobboldal 2002. évi március 15-e alkalmából hirdette meg, hogy aki kitűzi a kokárdát a nemzeti ünnepen, az addig le se vegye, amíg le nem zajlik a választások mindkét köre. Akin akkoriban, akár tudósítóként, akár az eljárásban érintettként kokárdát látott Sándor, annak így vagy úgy tudomására hozta nem tetszését, szigorúan a bíráskodás és a bíróságok politikamentességére hivatkozva. A baloldallal és a saját szerepével kapcsolatban soha enm volt ennyire szigorú. A bírónő 2004-ben önként vonult vissza az ítélkezéstől, és csak a szóvivői teendők ellátására koncentrált, ami nagyon kényelmes volt számára. Ezért is rosszul viselte, hogy 2012-ben kötelezően nyugdíjba kellett vonulnia, s az élére állt a hivatalukat és befolyásukat vesztett, a kommunista érában szocializálódott exbírótársainak. Szövetségesre a Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok hálózata által támogatott Helsinki Bizottságban talált; a liberális jogvédőkkel egészen az Emberi Jogok Európai Bíróságáig vitték az ügyet, amely persze ebben az eljárásban is az Orbán-kormány ellen döntött. Ebben az időszakban csapott fel újságírónak, először a Jog-Ász címmel indított blogján támadta a rendszert, majd a baloldali liberális lapokban, honlapokon, rádiós és tv-műsorokban nyilatkozgatott, szigorúan egyoldalúan. Mindezek mellett Handó Tünde rendszeres támadására is jut ideje. Szerzője lett a 24.hu-nak, a Vasárnapi Híreknek, a Pesti Bulvárnak, a zoom.hu-nak, és előszeretettel osztja meg jegyzeteit az erzsébetvárosi MSZP alapszervezet is, nem véletlenül.

Hagyó, Hunvald, Czeglédy


“Ügyész voltam, amíg érdemes volt. Bíró voltam, amíg hagyták. Ügyvéd lehetnék, de nem leszek” – ez a bemutatkozás olvasható Sándor Zsuzsa Google+ névjegyében. Annak ellenére, hogy azt írta: „Ügyvéd lehetnék, de nem leszek”, nyilvánosan a védelmébe vette az összes köztörvényes ügybe keveredett balliberális politikust. Kiállt a nokiás-dobozokról elhíresült Hagyó Miklós, a műkincs és veteránautó gyűjtő, hűtlen kezeléssel vádolt VII. kerületi polgármester, Hunvald György, a sukorói svindli vádlottjai, a milliárdos adócsalási ügye elől mentelmi jog mögé menekülő Czeglédy Csaba, a vörösiszap katasztrófa miatt bírósőág elé állított MAL Zrt. vezetői mellett is. Másfelől különös érzékenységet mutat a magyar nemzet iránt, amit tanúsít az egyik blogposztja címe: “Magyar seggbe magyar lóf@szt!".

Demszky is dobra ver


Nem csak Sándor Zsuzsa, hanem Demszky Gábor, az azóta megboldogult SZDSZ két évtizeden át főpolgármesterkedő veterán politikusa is szabadulna horvátországi nyaralójától. A Magyar Idők írta meg, hogy Demszky Gábor eladja a 2002-ben megvett, majd felújított, az Isztriai-félszigeten fekvő Kusariban lévő házát, az ingatlanért mintegy százmillió forintnak megfelelő horvát kunát vagy eurót szeretne kapni. A luxusnyaralóban sokáig nagy élet volt, a főpolgármester és aktuális házastársa politikus barátai, cégvezetők, művészek adták egymásnak a kilincset. Legutóbb tavaly augusztusban Demszky Gábor és a kusari villa azzal került be a hírekbe, hogy ötödik feleségével itt tartották a mézesheteiket, a nyári díszvendégek pedig nem mások voltak, mint Heller Ágnes filozófus és Magyar Bálint liberális kultuszminiszter. Az egyre furcsábban viselkedő Demszky – lásd a tavalyi országgyűlési választáson a sorban állók között való röplapozását és a kormánypárti riporterekkel „vívott” full kontaktcsatáit – állítása szerint súlyos milliókért eladta a szamizdat gyűjteményét.

2019.05.30.

A V4NA nemzetközi hírügynökség május közepén számolt be arról, hogy Kovács M. Mária, a Soros-egyetem történészprofesszora, Orbán Viktor halálára utaló bejegyzést tett közzé a Facebookon. A sorosista nő közösségi oldalán felidézte a néhai lengyel államfő, Lech Kaczyński 9 évvel ezelőtti tragédiáját, amikor 95 utastársával egyetemben az oroszországi Szmolenszk közelében szörnyethalt.

Úgy látszik, a Soros-hálózat magyarországi zsoldosai nem tudnak elszakadni a repülőgépes tematikától. Ezúttal Ámon Ada, Karácsony Gergely tanácsadó testületének tagja fogalmazott meg botrányos kijelentéseket szerda este a Facebookon.

A fenti képen jól látszik, hogy Ámon Ada a közösségi oldalon Gyürk András, Hidveghi Balázs és Deutsch Tamás megválasztott fideszes EP-képviselők, valamint Tőkés László református püspök repülőgépe elleni merénylettel viccelődik. Az utalgatáson túl, kérdéssel is fordul ismerősei felé, hogy ő maga, személyesen vállalja-e ezt az áldozatot. A repülőgép többi utasa már nem is érdekli a merénylettel viccelődő sorosistát, nekik valószínűleg mindenképpen meg kellene halniuk a „szent cél”, tehát a fideszesek elpusztítása érdekében.

Ámon Ada egyébként a Karácsony-féle árnyékkormány „zöldminisztere”, az Energiaklub elnöke. Az általa vezetett szervezet 2015-ben és 2016-ban összesen 145 ezer dollár, mintegy 37 és fél millió forint támogatásban részesült Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) hálózatától.

A repülőgépes merénylettel való viccelődést kifejezetten viccesnek találta Szabó Rebeka, zuglói alpolgármester és a sorositák hivatásos médiarettegője, Urbán Ágnes is. Erre utalnak azok a nevetős reakciók, amelyeket a bejegyzés megszületése után néhány órával kiosztott a balliberális élcsapat.

A világ legelnyomottabb riportere szerepben tetszelgő, (valójában tök tehetségtelen) Veiszer Alinda egy kedves kis szívecskével nyugtázta Ámon Ada gyilkos viccelődését.

Móra Veronika, a Magyarországra telepített Soros-hálózat fekete özvegye, a Soros-dollárok elosztásának egyik nagy bennfentese lájkolással hagyta jóvá Ámon Ada ötletét.

A felsorolt EP-képviselők és a református püspök egyébként mindannyian többgyermekes, nagycsaládos édesapák. Karácsony Gergelynek most színt kell vallania, hogy elítéli-e a képviselők és a püspök meggyilkolásával kapcsolatos célozgatást és viccelődést, vagy továbbra is maga mellett tartja Ámon Adát, Szabó Rebekát, valamint a Soros-hálózat többi tagját.

Ezeket a cikkeket olvastad már?