Blogolj!

Soros György által is támogatott helikopter-társaság csődeljárás alatt


Egy ír helikoptertársaság 2013-ban 375 millió dollárt gyűjtött össze támogatóktól, beleértve Soros György és Michael Dell által ellenőrzött alapokat is. A terv az volt, hogy kiépítse és növelje az olaj- és gáziparban használt repülőgépek iránti keresletet. Öt évvel később kiderült, hogy a terv nem sikerült.

A Waypoint Leasing Holdings Ltd. később felszámolását kérte, a társaság fizetésképtelenségének fő tényezőjeként az olaj- és gázipar ciklikus visszaesését fő okként megjelölve. A társaság egyébként a világ legnagyobb független helikopter-lízingtársasága, amely az Antarktisz kivételével minden kontinensen működik. Körülbelül 1,1 milliárd dollár adósságot halmozott fel - mondta Todd K. Wolynski, a Waypoint főtanácsosa a manhattani bíróságon benyújtott nyilatkozatában.

A PHI Inc. kötvényei zuhantak, miután a társaság bejelentette a stratégiai felülvizsgálatot, az Air Methods Corp. kötvényei csökkentek, miután azt mondták, hogy a társaság eredménycsökkenésről számolt be, és a Bristow Group Inc. saját tőkéje és kötvényei csökkentek, miután a társaság szerint a kiigazított egész éves veszteség megháromszorozódott.

A Dell MSD Capital LP, a Soros Quantum Strategic Partners Ltd. és a Cartesian Capital Group 375 millió dolláros tőkekötelezettséget vállalt a Waypointban 2013 áprilisában, és ugyanebben az évben később a Waypoint megállapodást kötött hitelfelvételi képességről az egymilliárd dolláros eszközök biztosítására.

A következő években a Waypoint többször is vásárolt, köztük 2014 végén 31 repülőgépet, amelynek értéke meghaladta a 400 millió dollárt, hogy kielégítsék az offshore olaj- és gázipar növekvő igényét.

„Nagyon nagy a kereslet a helikopterek iránt, és ez folytatódik” - mondta Ed Washecka egykori vezérigazgató egy telefonos interjúban. „A világnak több energiára lesz szüksége, és ez igaz három év múlva, 10 év múlva, 20 év múlva is.”

Washeckának igaza lehetett abban, hogy a világnak energiára van szüksége, de a következő években a Waypoint súlyos kudarcokat szenvedett. Üzleti tevékenységének 75 millió dollárja, vagyis 53 százaléka a CHC Group Ltd.-től, egy olajmező-szolgáltatótól származott, amely 2016-ban csődbe ment - állítja a Wolynski-nyilatkozat.

„Az olaj- és gázhelikopter-üzemeltetők gyenge kereslete, valamint a piacon elérhető helikopter-kínálat jelentősen befolyásolta a kialakult helyzetet.”- mondta Wolynski. A cég 99 százalékát birtokló szponzorok próbáltak segíteni. Felfüggesztették kezelési díjukat, így a társaság évente mintegy 3 millió dollárt spórolt meg, ezt követően pedig további 20 millió dollár sajáttőkét csoportosítottak át az üzlet támogatására Wolynski szerint.

Az MSD szóvivője nem kívánt nyilatkozni. Soros szóvivője pedig nem válaszolt az e-mailben feltett kérdésekre. Ez még nem volt elég. A Waypoint közölte, hogy olyan értékesítési folyamatot vezetett be, amely „számos féltől” kapott ajánlatokat abban a reményben, hogy a céget új tulajdonos vásárolja meg.

https://tuzfalcsoport.blogstar.hu/./pages/tuzfalcsoport/contents/blog/101406/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?