Blogolj!

Nem kérnek a sorosistákból a felvidéki magyarok


Pár évvel ezelőtt írtunk az Eötvös Csoport eltartott kisujjú álkonzervatívjairól, akik annyira jobboldaliak, hogy hivatalos médiapartnerük akkor az Index volt. Nem tudjuk, hogy most váltottak-e a Telexre. Azonban a cikkünk írásakor a következő eseményüket a nemzetpolitika témakörében rendezte a csoport egyik tagja, Fiala-Butora János részvételével. Már akkor felhívtuk a figyelmet az úriember nyilvánvaló elkötelezettségére utaló CEU-s kitűzőjére, és most úgy éreztük, érdemes bemutatnunk a CEU-s alumni ténykedését.

Fiala-Butora János 2003-2004 között végzett a CEU nemzetközi emberi jogok szakán, és azóta óraadó tanárként is dolgozik az egyetemen, tehát elfogultsága felől nem lehet kétségünk. Alumniként adott interjújában úgy fogalmazott, hogy életét CEU előtti és utáni korszakra tudja osztani, addig ugyanis nem értette meg, pontosan mit jelentettek az emberi jogok. Érdekes megjegyzés egy jogászként végzett embertől, ami szerintünk arra utalhat, hogy a CEU-n teljesen átmossák a hallgatók agyát, az emberi jogoknak fundamentalista értelmezést adva. Ehhez hozzájárulhatott az is, hogy tanulmányai alatt a Human Rights Student Initiative diákszervezet tagja volt a CEU-n.

Régi bölcsesség, hogy az „igazi konzervatívok" mondják a legszebben a baloldali propagandát.

Meg kell jegyeznünk, hogy Fiala-Butora megsüvegelhető módon felvidéki magyarként a kisebbségi jogokkal foglalkozik, tagja a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának és a Fórum Kisebbségkutató Intézetnek, mindemellett pedig a fogyatékkal élők jogaiért is küzd. Ez azonban nem jelenti azt, hogy tevékenységének minden szegletével egyet kellene értenünk. Már csak azért sem, mert a külhoni magyar közösségek ellen számtalan megbocsáthatatlan politikai cselekedetet elkövető Momentum Mozgalom online nyári egyetemén adott elő. Ne feledjük, nemes célokról van szó, de a Soros-pénzből eltartott TASZ is foglalkozik hasonló ügyekkel...

A másik dolog, amiben nem értünk vele egyet, az a CEU ügye. A jogász az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Jogtudományi Intézetének munkatársaként aláírta azt az MTA-s petíciót, amelyet a „lex CEU” ellen indítottak. Emlékeztetőül: így aposztrofálta a magyar ellenzék azt a felsőoktatási törvénymódosítást, melynek célja az volt, hogy rendezze az egyenlőtlen viszonyokat a külföldi és a magyar egyetemek között. Gondoljuk végig józan paraszti ésszel: annyira lehetetlen és észszerűtlen az a kitétel, hogy egy hazánkban működő külföldi egyetemnek a származási országában legyen campusa? Egy épület, ahol oktatás folyik, ahova tanárok járnak dolgozni és hallgatók tanulni? Ugye, hogy nem teljesíthetetlen. Kivéve, ha postaláda egyetemről van szó, mint a CEU esetében is, ugyanis a nálunk működő külföldi egyetemek közül ők voltak az egyetlenek, akik nem tudtak és nem is akartak megfelelni a törvénynek. Pedig, ha akarta volna, Soros abból a temérdek pénzéből meg tudta volna oldani se perc alatt, hogy legyen amerikai campus.

Mivel szívének oly kedves az alma matere, Fiala-Butora a kezdetektől fogva beszállt a CEU-vitába. A tüntetések elején Komáromban rendeztek beszélgetőestet, melyen mi értelemszerűen nem vettük részt, de idézzük egy felvidéki blogger beszámolóját:

Megtudhattuk, hogy mennyire nem elegáns a felsőoktatási törvény módosítása, mennyire elszigetelődik az Orbán kormányzat, és az egész csak Putyin megrendelésére készült, mert az itt végzettek vagy beférkőztek az adott kormány gépezetébe, ha pedig ez nem jött össze, akkor mindenféle színes forradalmakat gerjesztettek a posztszocialista államokban. „A zOrbán” randa lépése pedig nem jelent mást, mint a putyini politika folytatását, mert Magyarország egyre inkább az orosz medve fennhatósága alá kerül, mert Orbán szerint a CEU az csak a CIA meghosszabbított keze, és az, hogy Soros áll a migráció mögött – az csak egy orosz mítoszgyártás. Azonkívül azért álltak ki a CEU mellett annyian nyugatról és azért volt 80 ezer (?) tüntető, mert befolyásos emberek tömegét képezte ki eddig a CEU, és a magyar kutatók is függenek a CEU-tól, mert a Harvardra csak a CEU-n keresztül vezet út.

Ezekből a sorokból következtethetünk a beszélgetés színvonalára és valóságtartalmára. Így értelmezte Fiala-Butora János és beszélgetőpartnere, Széky János publicista azt, hogy a magyar kormány egyenlő feltételeket akart létrehozni a felsőoktatásban. „Nem elegáns” – ez az egyik kedvenc nyöszörgése az álkonzervatívoknak, akik vagy nem akarják felfedni valódi álláspontjukat, vagy számottevő érvek hiányában valamilyen fogást akarnak találni a kormány intézkedésein.

A CEU-pártoló Fiala-Butora további „érveit” egy szintén erről a blogról származó másik beszámolóból ismerhetjük meg (személyes részvétel hiányában erre kell hagyatkoznunk), mely a 2017-es felvidéki Martosi Szabadegyetemen zajlott vitáról szól. A jogász akkor Hollik Istvánnal ütköztette véleményét, nem sokkal több sikerrel, mint a komáromi esten A CEU létrejöttéről azt mondta: „megalapításának célja és lényege, hogy amerikai diplomát biztosítson a régióban.” Mi meg már „naivan” azt hittük, hogy posztgraduális képzéseket akartak indítani a régióban. Mik ki nem derülnek... Nos, nyugodtan folytathatná ezt a tevékenységét, ha egy valódi, működő amerikai campust is létrehozna, ahelyett, hogy hisztériázik és a többi egyetemhez képest meglévő többletkiváltságait követelné.

A CEU-ügy még nem ért véget, nemrégiben ugyanis az EU Bírósága (igaz, elég ügye-fogyott és nyakatekert indokokkal) elmarasztalta Magyarországot a „lex CEU” miatt. Az ítéletre reagált jogászként Fiala-Butora is, aki szerint „a kormány maga teremtette a törvénytelen helyzetet” azzal, hogy a külföldi egyetemek magyarországi működését ahhoz kötötte, hogy a külföldi székhely szerinti országban is nyújtson képzést, és erről legyen egy kétoldalú szerződés. Hozzátette, hogy szerinte „a döntés alapján világos, hogy a magyar kormány rosszhiszeműen, alaptalanul fogadott el egy olyan szabályozást, aminek célja a CEU elüldözése volt”. Hogy lenne alaptalan és rosszhiszemű egy olyan törvénymódosítás, amelynek egyetlen célja az volt, hogy a hazai egyetemek és a külföldi székhelyű, hazánkban képzést nyújtó felsőoktatási intézmények között kiegyenlítsék a terepet? A CEU pedig lehet, hogy átköltözött Bécsbe, de a Közép-európai Egyetem még mindig itt van Budapesten, és láthatólag továbbra is működőképes.

Az ügyben Soros is megszólalt, azt követelve az Európai Bizottságtól, hogy az EU Bíróság döntése nyomán indítson „próbapert” Magyarországgal szemben. Nos, mi olyanról még nem hallottunk, hogy „próbaper”, kirakatperekről és politikai boszorkányüldözésről azonban már igen, vélhetően ilyesmire gondolt a „költő”. Persze már elindult a magyarázkodás, hogy félrefordítás volt, nem próbaperről van szó, Soros csak azt kérte, hogy hazánk legyen a „tesztalany” az uniós források jogállamisági kritériumokhoz való kötése esetében. Véleményünk szerint a kettő között nincs különbség...

Azt javasolnánk Fiala-Butora Jánosnak, hogy foglalkozzon azzal, ami tényleg fontos: a kisebbségvédelemmel és a fogyatékkal élők jogaival. Ha pedig mindenképpen a CEU-ügyét akarja előbbre vinni, mint jogásznak, javasoljuk neki elolvasni egy korábbi írásunkat, melyben arra hívtuk fel a figyelmet, hogy a CEU és a Közép-európai Egyetem közös működésének alapját lefektető közös nyilatkozat, melyet amerikai részről New York állam kormányzója, magyar részről pedig Medgyessy Péter írt alá, érvénytelen lehet.

https://tuzfalcsoport.blogstar.hu/./pages/tuzfalcsoport/contents/blog/101301/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?