Blogolj!

A balliberális megmondók, mint általában most is, csak a pénzügyi trükközőket sajnálják


A kormány az elmúlt 10 évben folyamatosan azon dolgozott, méghozzá sikeresen, hogy többek között a magyar gazdaságot minél inkább kifehérítse. A kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA) az elmúlt évek egyik legsikeresebb lépése volt, de mostanra vállalkozások százai használja pénzügyi trükközésre, azaz adóelkerülésre. A kormány célja, hogy a bújtatott munkaviszonyt visszaszorítsa és tiszta vizet öntsön a pohárba. Nem kellett sokat várni, számtalan balliberális orgánum mint például a G7 támadásba lendült és rögtön védelme alá vonta a több milliós számlákat kiállító „szegény” vállalkozásokat. Természetesen ahogy várható volt, a cikk több helyen rosszhiszeműen és tényeket elferdítve fogalmaz, korrekt cselekedetként beállítva a „trükkök százait”. A nemzeti kormány előtt ez volt a módi, ugye emlékszünk ki használta büszkén ezt a kifejezést?

A több mint hét éve létező KATA kb. 150 ezer munkavállalót, akik előtte a fekete vagy szürkegazdaságban tevékenykedtek, vont be a közös teherviselésbe. Az ok nyilvánvaló, hisz a KATA-val járó adminisztratív teendők és az adóteher (általános esetben 50 000 FT) teljesen vállalható volt minden kisvállalkozásnak. Jelen esetben a „kis” jelzőn van a hangsúly, de manapság már olyan könyvelő cégek, ügyvédi irodák vagy más szolgáltatást nyújtó vállalkozások bújnak meg a KATA mögött, akik akár több milliós számlákat is kibocsátanak egy ügyfélnek, ami után elenyésző adót fizetnek meg. Ráadásul rengeteg nagyvállalat munkavállalóit KATAsként alkalmazza, ami nemcsak jelentős adóveszteséget jelent az államnak, hanem a munkavállalót is kiszolgáltatottabb helyzetbe hozza. Erre a tényre világított rá a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára is, hisz a jelenlegi szabályozás azokat a nagy vállalatokat célozza, amelyek ma színlelt szerződések alapján foglalkoztatja a munkavállalót.

A G7 portál arra hívja fel a figyelmet, hogy az év elején a Pénzügyminisztérium csak szigorúbb ellenőrzést ígért, most viszont a kormány adóval akarja sújtani azt a céget, amely hárommillió forintot meghaladó bevételt generál egy KATA-s vállalkozónak. Mégpedig úgy, hogy a hárommillió forintot meghaladó részre 40%-os adót vet ki, külföldi partner esetén viszont a teljes terhet a vállalkozónak kellene megfizetnie. Ennek ellenére a valóság az, hogy ez adónem „továbbra is az Európai Unió egyik legegyszerűbb és legkevesebb terhet jelentő közteherviselési lehetősége marad.” Hisz` a portál nem tér ki arra a tényre, hogy a 40%-os adó eddig is létezett, de azt csak évi 12 millió forint után kell megfizetni, most pedig a szigorítás lényege, hogy ha egy partnertől jön be legalább hárommillió forint, akkor jelenik meg a 40%-os adó.

Teljesen világos, hogy legjobb esetben is ferdítés, barátok között nyugodtan nevezhetjük álszentnek vagy hazugnak a cikk állításait, hisz a kormány célja a visszaélések megszüntetése és a trükközők lebuktatása. Fontos, hogy csak azon simlis cégek járnak rosszul a módosítással, akik rejtett foglalkozást űznek, hisz az adót a KATA-s cég „munkaadója” kell majd megfizesse. Így biztosan nem éri meg az adóelkerülés, de lássuk a számokat.

A tények magukért beszélnek

A könnyebb megértés érdekében egy átlagkereső amennyiben bejelentett munkavállaló, akkor minimum 266 000 forintot kap készhez, ami a vállalatnak összesen 486 000 teljes bérköltséget jelent (15.5% szociális hozzájárulási + 1.5% szakképzési hozzájárul adóval is számolva). Viszont a cég választhat, hogy 316 000 forintban állapodik meg a jelen esetben vállalkozóval, aki szintúgy 266 000-ban részesül. Teljesen világos, hogy amennyiben teheti a cég a második opciót választja és érdekelt belekényszeríteni a munkavállalót is ebbe az alkuba. Nem szabad elfelejteni, hogy az ilyen szerződés esetén a munkavállalót kvázi semmi nem védi meg, hogy egyik napról a másikra megszűnjön a jogviszonya, ráadásul alacsonyabb szintű társadalombiztosítási ellátásra (pl. nyugdíjra) számíthat a jövőben. Nem utolsó sorban az állam jelentős adóbevételről is elesik (60 000 Ft SZJA + 74 000 Ft TB járulék + 62 000 Szoc.ho + 6 000 Szakkép.ho = 202 000 Ft). Figyelembe véve, hogy kb. 400 000 KATA-s vállalkozó van, és ha ennek kb. fele kényszervállalkozó, akkor az állam 80 milliárd forinttól esik el.

Mindemellett a cikk bújtatva próbálja mentegetni azokat a vállalkozásokat, akiknél elvileg „normális”, hogy egy ügyfélnek számláznak 3-4 millió forintot. Fontos megjegyezni, hogy itt nem azzal van a probléma, hogy ilyen nagy számlákat nyújtanak be a vállalkozások, hanem mindezt „kis adózóként” próbálják sunyiban megtenni. Balliberálisék el vannak tévedve, hisz az egész konstrukció azon tényleges kisvállalkozókat akarta segíteni, akik eddig kvázi (fél)illegálisan tevékenykedtek vagy netán kezdő vállalkozóként nem mertek volna komoly vállalkozásba kezdeni. Tévhit azt állítani, hogy több milliós számlákat egy ügyfélnek kiállító könyvelőirodák, jogászok vagy mérnökök tényleg vállalkozók lennének. Természetesen tisztelet illeti meg a kivételt, de erős a gyanú, hogy inkább adóelkerülésről van szó. Viszont fontos aláhúzni, hogy ezután is tevékenykedhetnek ezek a vállalkozások, de amennyiben elérik a 3 milliós értékhatárt, kötelesek a közös teherviselésben még hangsúlyosabban részt venni. Nem beszélve a mostani gazdasági és járványügyi helyzetről, ahol a szolidaritásnak és a korrekt gazdasági tevékenykedésnek még jobban helye van.

Vállalatok vegzálása vagy korrekt adófizetés?

Aki kicsit is jobban ismeri a gazdasági vállalkozások tevékenységét, komolyan nem állíthatja, hogy minden maradjon a régiben és inkább az állam ellenőrizze jobban a KATA-s feltételek teljesítését. Szerencsére a jelenleg érvényben lévő szabályoknak a kisvállalkozók könnyen megfelelnek, hisz a jogalkotó szándéka pont az volt, hogy minél többen vállalkozzanak, de sajnálatos módon a kiskapukkal könnyen visszaélnek. A portál pedig a visszaéléseket megbocsáthatónak sugallja, és a teljes felelősséget az állami szervekre tolja, hogy majd azok vegzálják a vállalkozásokat.

A valóság az, hogy a nemzeti kormány nem a trükközők és spekulánsok oldalán áll, hanem egy vállalkozásbarát, beruházásösztönző és munkahelyteremtő sikeres Magyarország kiépítésén dolgozik. A kormány javaslata egy korrekt elveket betartó szabályozás, a fair play támogatója és kiváltképp a jelenlegi helyzetben a közös teherviselés irányába tolja el a folyamatokat. Hisz a cél nem a vállalkozások megfojtása vagy szoclib módon különböző adóterhek kivetése, hanem a visszaélések megszüntetése és a korrekt teherviselés. Ez különösképpen igaz azon trükköző nagy cégekre, amelyek alkalmazottait KATA-s vállalkozásokba kényszerítik, ami ezek után viszont nem lesz kifizetődő.

https://tuzfalcsoport.blogstar.hu/./pages/tuzfalcsoport/contents/blog/97647/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?