Blogolj!

Nekik köszönhetjük: A hülyeség fontosabb az életnél is


“Vigyázzanak a gyermekeikre, ugyanis annak, ha elzárkóznak például az orvostudománytól, a gyermekük láthatja kárát, ahogy ez most is történt” – ezzel az intéssel zárta a diósdi oltásellenes házaspár február 6-án kihirdetett ítéletét a Budapest Környéki Törvényszék bírája. Gondatlanságból elkövetett emberölés miatt L. Csaba másfél, L. Ada Rózsa pedig 1 év 2-2 évre felfüggesztett fogházbüntetést kapott. Gyermekük, Endre, mindössze 8 hetet élt, akut K-vitaminhiány következtében fellépett agyvérzés okozta a halálát. 

A szülők gyakran össze-vissza beszéltek az eljárás során, de az a kezdetektől ismert volt, hogy áltudományos teóriák és összeesküvések rabjai. Az újszülöttek számára létfontosságú K-vitamint például felesleges, sőt káros anyagnak tartották, talán nem függetlenül attól, hogy az L. Endre világrajövetelénél segédkező A Te Születésed Kft. vezető szülésznője, Márki-Zayné Vincze Felícia (a hódmezővásárhelyi polgármester felesége) is úgy nyilatkozott róla, hogy annak több lehet a kára, mint a haszna, és hogy “sósav van benne

Márki-Zay Péter felesége is képbe került, de a felelősségre vonása elmaradt

Mikor a verdiktet indokolta, a bíró kiemelte: L.-ék úgy hitték, tettükkel a gyermekük érdekét szolgálják, éppúgy, mint egyéb orvosi beavatkozások, illetve oltások megtagadásával. Ez az érvelés nem új, a Soros György alapítványa által támogatott Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) erre hivatkozott, valahányszor az oltásellenesek és az álhírek terjesztőinek védelmére kelt. A tragédia hátterét vizsgálva a Helsinki Bizottság nevébe is belebotlottunk. Ezt a történetet tehát szintén nekik köszönhetjük

Helsinkisek az egyetemen 

Sorozatunk előző részében szó esett róla, hogy Dr. Zeke Pétert, aki a kétezres évek közepén felmentette az emberölés vádja alól a szentmargitai Gyurcsó Jánost agyonverő Burkáék, majd kiharcolt nekik egy 45 millió forintos kártérítést is, a Helsinki Bizottság révén került kapcsolatba védenceivel.  

– A Magyar Helsinki Bizottság és a Debreceni Egyetem között van egy együttműködés. Pályázati pénzekből – leginkább a Soroséból – különleges esetekben kifizetik a jogi képviselő díját, ezért ingyen ügyvédhez juthat az elítélt. Így találtunk egymásra – mondta erről 2006 májusában a Hetek riporterének. Az egyetemek és az emberijogi fundamentalisták kapcsolata azonban az oltásellenes L.-ék ügyének hátterében is tetten érhető.  

A diósdi nő védője a Budapest Környéki Törvényszék előtt folyó eljárásban Dr. Várdai Viktória Jáde volt, akinek nevére meglehetősen kevés találatot ad ki a Google keresője. Az egyik egy kétoldalas rezümé, amelyben visszaköszönnek az Alaptörvényt és az új büntetőeljárási törvényt illető szélsőliberális kritikák.  

A dokumentum ugyanakkor rögzíti, hogy Várdai konzulenese a pécsi egyetem doktori iskolájában Dr. Fenyvesi Csaba volt. Fenyvesi, akárcsak a Büntető és Polgári Eljárásjogi Tanszék vezetője a Soros György által bőkezűn támogatott Helsinki Bizottságnak dolgoznak: mint A védőügyvéd című monográfia egyik lábjegyzetéből ugyanis kiderül, előbbi a “Helsinki Bizottság megbízott ellenőre”, míg Dr. Herke Csongor, a Helsinki Bizottság Baranya Megyei Csoportvezetője

A fiatal jogászok befolyásolása, érzékenyítése tehát már a jogi egyetemeken elkezdődik, s sokan közülük a nyílt társadalom doktrínája mellett elkötelezett aktivista ügyvédként kezdik meg a pályájukat. 

veszélyeztetés relativizálása 

A Soros-hálózat által szponzorált szervezeteknek azonban sokkal közvetlenebb kapcsolata van az oltásellenességgel. Közülük a Társaság a Szabadságjogokért foglalkozott a legtöbbet a kérdéssel. Sőt, 2009-ben a Legfelsőbb Bíróság (LB) előtt azt is sikerült elérniük, amit a diósdi L.-ék védőinek nem. 

Ebben az ügyben – ahogy a TASZ fogalmazott egykorú híradásában – “pusztán azért” indult eljárás a szülők ellen, mert megtagadták a 15 hónapos korban és a 3 éves korban esedékes védőoltások beadatását közös gyermeküknek. A vádlottakat első- és másodfokon egyaránt bűnösnek nyilvánították, s előbb 1 év, illetve 10 hónap börtönbüntetést kaptak, majd ezt hat hónapra enyhítették, kétéves próbaidővel. 

Ügyvédjeik szerint azonban a bíróság nem vette figyelembe a konkrét cselekmény társadalomra veszélyességét – ami az álláspontjuk szerint nincs, és így bűncselekményről sem beszélhetünk. Ráadásul a “szülők gyermekük legjobb érdekét tartották szem előtt.” Ezt az érvelést az teszi különösen érdekessé, hogy tíz évvel később már nem az emberijogi fundamentalisták, hanem a bíró szájából hallhattuk viszont L.-ék tárgyalásán! 

A 2009-es ügy végül felmentéssel zárult, mivel a gyerek szerencsésebb volt a diósdi L. Endrénél: nem vesztette életét, és nem is betegedett meg. Az LB döntése meglepő, mivel a veszélyeztetés lényege éppen az, hogy valakit szükségtelenül nagy kockázatnak teszünk ki... A TASZ viszont megkapta, amit akart.   

“Az ítélet azért is jelentős, mert a Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága ítéletben mondta ki azt, hogy a büntetőjogi szankció alkalmazását nem alapozza meg pusztán az, hogy valaki megtiltja egyes védőoltások beadását gyermekének” – írták a döntést követő közleményükben.  

A tudomány relativizálása 

Az emberi jogi fundamentalisták azonban nem elégedtek meg ezzel, ők alapjaiban kérdőjelezik meg a kötelező védőoltások rendszerének létjogosultságát.  

2012-ben az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) az ügyészséghez fordult, mivel a megítélése szerint a Nebáncsvirág Egyesület veszélyes álhíreket terjeszt. Egy évvel korábban pedig az ÁNTSZ fontolgatott hasonlót, mivel a szervezet honlapján, ahol egyébként a védőoltásokat “védő” oltásoknak nevezik, egyebek között arról akarják meggyőzni az embereket, hogy a gyermekbénulást nem vírus, hanem az ipari forradalom okozza.  

Az egyesület azzal védekezett, hogy nem kimondottan ellenzik a védőoltásokat, csak azt szeretnék, ha megadnák az embereknek a választás lehetőségét, ők pedig segítséget szeretnének nyújtani a szülőknek a felelős döntés meghozatalához, például azzal, hogy figyelmeztetnek: “a XX. század elején az angliai statisztikák alapján voltak olyan évek, amikor a himlőoltástól többen haltak meg, mint a himlőtől.” 

Mindenesetre a Nebáncsvirág nem maradt magára a harcban. A TASZ vezetője, Kapronczay Stefánia hosszú közleményben fejtette ki a jogvédők véleményét, miszerint a tudomány művelése nem csak a tudósok feladata: 

“Tudományos igazságokat, bármilyen tekintélyes személyek és szervezetek képviselik is, bárki jogosult kétségbe vonni – a vitának nem feltétele, hogy álláspontját valaki konferenciákon vagy szaklapokban fejtse ki, hiszen a tudomány par excellance demokratikus vállalkozás. Az a tény, hogy az ETT tagjai akadémikusok, főorvosok és egyetemi tanárok, nem jelenti azt, hogy az ő kezükben volna a bölcsek köve, hogy orákulumként nyilvánulhatnak meg, vagy hogy ők mondhatnák meg, ki az, aki művelője a tudománynak, és ki nem az. A civilizációhoz az is hozzátartozik, hogy ha bármit meg akarunk változtatni, azt a nyilvános kritika erőszakmentes, a másik felet tiszteletben tartó eszközével tegyük (ahogyan a Nebáncsvirág Egyesület teszi), ne erőszakkal, vagy erőszakszervezetek felhasználásával (ahogyan az ETT).” 

Az a TASZ tehát, amely például a migrációs válsággal összefüggésben lépten-nyomon az álhírek veszélyességére, a normális párbeszédet ellehetetlenítő “kommunikációs zajra” figyelmeztetett, orvosszakmai kérdésekben a tudományt olyan “demokratikus vállalkozásnak” tartja, amelyben ad absurdum egyenlő szava van a laposföldhívőknek és a Földet megkerülő űrhajósoknak. 

Ez a szélsőséges hozzáállás sok liberálisban is visszatetszést keltett. A 444 ezért megkereste a TASZ betegjogi programjának vezetőjét. Bence Rita pedig az Egészségügyi Világszervezet ajánlásait kiforgatva azt mondta nekik: “a WHO (…) betegségtípusonként meghatározza a járványok megelőzéséhez szükséges átoltottsági arányt, ez sehol nem éri el a száz százalékot (csak egy példa, a mumpsznál 86%).”   

Mivel ez egy olyan ritka alkalom, amikor egyet tudunk érteni a portállal, ezért idézzük a szerző, Varga Máté reakcióját: “Ez a magyarázat egy szempontból mindenképp bizarr, hiszen alig leplezve a TASZ egy kifejezetten a nyájimmunitást gyengítő, cinikus, "potyautas" mentalitás pártjára áll. Ugyan valóban nem szükséges száz százalékos átoltottság ahhoz, hogy kialakuljon a teljes populációt védő nyájimmunitás, de ettől még minden egyes nyomós egészségügyi ok nélkül megtagadott oltás gyengíti a közösség teljes védelmét és végső soron veszélyezteti a társadalom valódi okok miatt be nem oltott részét (...) A TASZ fenti indoklásából egyébként az sem olvasható ki, hogy vajon egy amúgy beadható oltás be nem adásához fűződő jog – elfogadva, hogy létezik ilyen – miért erősebb, mint a társadalom többi tagjának, és ezen belül is különösen a legelesettebbeknek az egészséghez fűződő joga…”   

A hülyeséghez való jog mindenhatósága 

A TASZ irataiból megállapítható, hogy a fő problémájuk a kötelező védőoltásokkal az, hogy “több alkotmányos alapjogot, mindenekelőtt a testi integritáshoz való jogot”, valamint a lelkiismereti szabadságot is korlátozza. Ez a korlátozás viszont nem öncélú, nem a hatalom megragadását vagy megtartását szolgálja, hanem az egyén és a közösség védelmét, és különösen a gyermekekét. Persze, ez a hozzáállás cseppet sem szokatlan az emberi jogi fundamentalistáktól, akik például a magzat élethez való jogát is hátrébb sorolják a nő testi integritáshoz való jogával szemben. De ez már egy másik történet. 

https://tuzfalcsoport.blogstar.hu/./pages/tuzfalcsoport/contents/blog/97236/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?