Blogolj!

Merkel is Soros kottájából játszik?


Angela Merkel német kancellár 15 éve vezeti Németországot, és mindig képes volt meglepetéseket okozni. De mégis valahogy, a legutóbbi pálfordulása, az Európai Helyreállítási Alap belengetésével egy teljesen más dimenzióba helyezi a jövő Európai Unióját, előrevetítve az Európai Egyesült Államok eszméjét. Viszont számunkra, magyaroknak korántsem biztos, hogy ez az út, amin járni akarunk.

Soros-recept a gyakorlatban

Pár hete Angela Merkel közösen Emmanuel Macron francia elnökkel javaslatot tett egy 500 milliárd eurós tőkével rendelkező Európai Helyreállítási Alap felállítására, ami a koronavírus okozta gazdasági sokkokat hivatott orvosolni. Ezt fejelte meg nemrég az Európai Bizottság 250 milliárd euró kedvezményes kamatozású hitellel, így a csomag összesen 750 milliárd euróra duzzadt. Ahogy korábban írtuk a pénzt Soros Györgynek és pénzügyi spekuláns társainak kedvező módon, kötvénykibocsátással teremtenék elő fedezetként pedig új még bevezetendő összeurópai adónemek szolgálnának. Ez egy tipikus balliberális pénzügyi koktél, ami amellett, hogy a spekulánsoknak igenis kecsegetető, a színfalak mögött egy burkolt szorosabb integráció gondolata bújik meg. Főleg, ha figyelembe vesszük a rejtett politikai üzenetet, hisz a pénzt majd 2058-ig kell visszafizetnie az Alapnak. De jelenleg képes bárki bátran kijelenteni, hogy 40 év múlva is lesz euró vagy Európai Unió?

Közös európai fiskális politika előszele

Merkel jól ráérzett a lehetőségre, hisz ilyen mértékű egészégügyi és gazdasági válsággal a történelem során senki nem találkozott, így a legtöbben vakon tapogatóznak. A COVID-19 óriási károkat okozott a gazdaság minden területén, kormányokat beleértve rengetegen kerültek kiszolgáltatott helyzetbe, így egyszerre lehet több legyet ütni egy csapásra. Egyrészt az Európai Helyreállítási Alap által folyósított pénz tekinthető kvázi egy mézes madzagnak, hisz mindenkinek szüksége van pénzre a válságkezelés során. Mindezt minél gyorsabban, lehetőleg még nyáron, hisz óriási bajokkal küzdenek olyan déli országok mint Olaszország, Spanyolország és Görögország. Másrészt a pénznek ára van: a máig hiányzó közös európai fiskális politika, aminek az Alap tökéletesen megfelel kiindulópontként.

Németország nemcsak az EU, de a világ egyik legnagyobb gazdasága, amely óriási kitettséggel rendelkezik az egyes országokban. Vegyük például az egyik legnagyobb bajokkal küszködő Olaszországot, amely Németország ötödik legnagyobb kereskedelmi partnere. Így az autó és gépészeti iparban bármilyen nemű megtorpanás óriási károkat okozhat nemcsak az olaszoknál, hanem a németeknél is. Természetesen a zavarosban a legjobb halászni, amit a németek az euróválság alatt is megtanultak. Németország a görögöknek nyújtott kölcsönügyleteken, közel 3 milliárd eurót, azaz 1 000 milliárd forintot nyert. Nem nehéz elképzelni, hogy most is hasonló mértékben segít majd a bajba jutott országokon, és kell a fedezet a visszafizetésre meg a profitra. Ennek tökéletesen megfelel az Európai Helyreállítási Alap nyújtotta pénzügyi segítség.

Közös teherviselés – Szorosabb integráció

A pénzügyi opportunizmus mellett jogosan merül fel a kérdés, hogy mégis mi történt a németekkel, akik eddig mindig vehemensen támadták a közös adósságterhet. Kvázi nem akarták ők soha finanszírozni a déli tagállamok adósságát. Viszont ha nem figyelnek, pont az ellenkezője fog törtnni. Igaz, a javaslat alapján a vissza nemfizetendő támogatást a tagállamok csak a COVID-19 okozta gazdasági problémák enyhítésére használhatják, és végképp nem a korábbi adósságok törlesztésére. Ahogy fentebb említettem a pénz kötvénykibocsátás követően fog keletkezni, mögötte viszont az egyes tagállamok külön-külön fognak adósként állni. Legalábbis elméletben, hisz nehéz elképzelni, hogy egy Olaszország, aki jelenleg is több mint 2 500 milliárd euró (875 000 milliárd forint) adósságon ül, ha valamilyen ok folytán nem tudna eleget tenni kötelezettségeinek, a németek vagy más gazdag tagország ne fizetné ki helyette. Senki nem akarná, hogy az EU becsődöljön (nem fizetés esetén) vagy veszélybe kerüljön az EU pénzügyi szempontból legjobb besorolása (AAA). Meg is érkeztünk a közös teherviselés európai gondolatához, amit a németek mindvégig elítéltek. Megjegyzem, helyesen, hisz a déli tagországok soha nem a fegyelmezett költekezésről vagy a szigorú költségvetési politikáról voltak híresek. Hova tűntek az eddig olyan hangos német konzervatív bölcsek?

A pénzügyi és gazdasági problémákon valószínűleg túlmutat a politikai lehetőség, a még szorosabb európai integráció megteremtése. Merkel számára akár presztízs kérdés is lehet „Európa megmentése”, hisz ez az utolsó kancellársága. Ugyanakkor legutóbbi kísérlete, a 2015-ös migráns válság nagyon balul sült el, és milliók lepték el ellenőrízetlenül Európát. Mindezek mellett Merkelnek határozottan kellett reagálni a Német Alkotmánybíróság minapi döntésére is, akik felülbírálták az Európai Bíróság korábbi döntését. Ezt a döntést fel lehet fogni az EU alkotmányos válságának is, ahol jelképesen a nemzetállamok és a föderalisták harca jelenik meg. Több mint valószínű Merkel úgy akar bevonulni a történelemkönyvekbe, mint az Európai Egyesült Államok egyik alapítója. Úgy tűnik képes ezért eddig saját és német konzervatívok elveit eldobni, a németek pénzét elherdálni és az adósrabszolgaság elmélyítését is bevetni. Vajon egy újabb kudarcos „Wir Schaffen Das – Megcsináljuk” lehetünk majd szemtanúi?

Soros-eszme: idejétmúlt nemzetállamok

Soros-blogja, a Project Syndicate már sokadszorra ráharapott a témára és formálódó Európai Egyesült Államokat párhuzamba állítja Németország születésével, ugyanis a mostani Németország gyökere is a XIX. századi nacionalizmusából táplálkozik. Csak úgy mint Olaszország, Németország is több kisebb autonóm területből állt anno, amelyek önállóan nem tudtak megbirkózni a növekvő és fejlődő világ kihívásaival. A cikk szerzője tulajdonképpen megkérdőjelezi a nemzetállamok akkori és több helyen ma is jelen lévő modelljét, egyenesen idejemúltnak tekinti őket. A balliberálisak a pénzügyi nyerészkedések mellett ezért is üdvözítenek minden olyan lépést, ami az integrációt még szorosabbá fűzi, és közelebb húz az Európai Egyesült Államokhoz. Az elmúlt időszak döntéseivel a német kancellár is – sajnos – beállt a sorba.

Merkel újra csalódást fog okozni?

Angela Merkel az elmúlt hetek döntései jelzés értékűek Európa számára, hogy a nemzetállamoknak befellegzett, és a jelenlegi német irány is a még szorosabb, nem nemzeti alapon működő Európai Unió felé mutat. Merkel a migránsok Európába való telepítésével egyszer már óriási csalódást okozott. Szerencsére az erős nemzetállamok, Magyarországgal az élén, ellene álltak a tervnek és mindennap folytatják a harcot a kudarcos Soros által dédelgetett Nyílt Társadalom ellen. Merkel ha túl feszíti a húrt, nemhogy megmentőként, de bukott európai politikusként fog bevonulni a Nagy Európai Államfők csarnokába.

https://tuzfalcsoport.blogstar.hu/./pages/tuzfalcsoport/contents/blog/95926/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?