Blogolj!

Soros legújabb ötlete: adósrabszolgaságot javasol az EU-nak


Mint azt megírtuk, Soros még az elvileg előreláthatatlan koronavírus járványból is profitál, de úgy fest, hogy nem csak gyógyszeripari érdekeltségei révén. Lássuk, mi a legújabb javaslata az EU számára, amely tanácsát bizonyára ingyen és önzetlenségből adja.

A Project Syndicate oldalon jelent meg április 20-án a legújabb írása, amelyben felveti, hogyan oldhatná meg az EU „könnyen, gyorsan és olcsón” az egy billió ("€1 trillion") eurós Európai Újjáépítési Alap finanszírozását: örökjáradék-kötvényekkel. Sőt, szerinte már most, április 23-i csúcson tárgyalnia kellene erről az Európai Tanácsnak. Soros cikkében egyenesen az Unió fennmaradását félti a vírustól – mondhatjuk, talán nem is alaptalanul...

Az általa javasolt örökjáradék-kötvények (perpetual bond) esetében „a papírnak nincs lejárata, azaz futamideje végtelen. Az alapösszeg törlesztésére soha nem kerül sor, a befektető cash flow–ját kizárólag a fizetett kamatok biztosítják.” Szokatlan, de a történelemben nem példátlan finanszírozási formáról van szó, és Soros szerint az ilyen rendkívüli idők különleges megoldásokat követelnek. Az EU-nak pedig meg kell ezt lépnie, ha el akarja kerülni a hosszútávú (gazdasági) károkat és következményeket – véli a milliárdos spekuláns.

Hogy mennyibe kerülne ez a „nagyszerű” ötlet az EU-nak? Jaj, igazán semmiség, Soros kiszámolta, hogy 0,5% kamat esetén mindössze évente 5 milliárd eurót kellene kiperkálnia az Uniónak, ez pedig olyan csekély összeg, hogy a 2020-as uniós költségvetésnek csak a 3 százalékát teszi ki. Tehát, mivel „örökjáradék-kötvényekről” van szó, csak „örökre” szólóan kell fizetni évi 5 milliárd eurót a „megmentőknek”. Olyan kérdésekkel, hogy mi történik a kötvényekkel, ha mondjuk szétesik az EU, nem foglalkozott Soros. Viszont amit szintén nem említ a spekuláns, hogy honnan teremtődne elő ez a csekély 5 milliárdos összeg. Na mit gondolnak, honnan? Hát persze, hogy a mi zsebünkből, a mi adóinkból!

Egyébként meg mit kotnyeleskedik bele az EU ügyeibe megint, ki kérdezte? Jól tudjuk, hogy semmit nem tesz önzetlenül, mindig van egy hátsó szándéka. Az általa hozott példák örökjáradék-kötvények kibocsátására aligha vonatkoztathatóak az EU-ra, mivel a múltban azokat egyes kormányok bocsátották ki, méghozzá jellemzően azért, hogy háborúikat finanszírozzák belőle. Az EU nem „verheti magát adósságba” szervezetként anélkül, hogy annak ne lenne hatása a tagállamok (gazdasági) szuverenitására. Na még mit nem!

https://tuzfalcsoport.blogstar.hu/./pages/tuzfalcsoport/contents/blog/93665/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?