Blogolj!

Brüsszel a járvány idején is a „társadalmi nemi” jogokért aggódik


Eddig is tisztában voltunk vele, hogy az Európai Unió intézményrendszerében számos sóhivatal működik, sok esetben akár több ezer fős aktatologató személyzetet foglalkoztatva. Elvileg van egy Frontex nevű határvédelmi feladatokat ellátó uniós intézmény, csak éppen a határokat nem védték meg a 2015-ös migrációs válságban. Létezik egy uniós járványügyi hivatal is, csak éppen a koronavírus járvány elleni védekezésre nem tudták felkészíteni az EU-t, sőt, még el is bagatellizálták az azóta kontinensünkön több tízezer áldozatot szedő vírust. De ne csüggedjenek, kedves Olvasóink! Van egy olyan uniós hivatal, aminek működése rendkívül indokolt, hatékony és hiánypótló.

Ez nem más, mint a Nemek Egyenlőségének Európai Intézete (European Institute for Gender Equality; EIGE). Bárcsak a járványügyi hivatal lenne olyan éber és proaktív, mint a nemek – na nem a biológiai, hanem a társadalmi értelemben vett nemek – egyenlőségéért küzdő uniós intézmény! Érezték már magukat úgy igazán haszontalannak? Képzeljék el, milyen lehet az EIGE munkatársának lenni egy olyan kontinensen, ahol a keresztény tanításból – miszerint minden ember egyenlő – fakadó kultúra miatt a nők és a férfiak, sőt általában véve minden ember egyenlő? Ja, persze, igaz is: a 2015 óta érkező „új európaiak” hoztak magukkal némi változást...

Nézzük meg, mit tud ez a bizonyos EIGE. Létrejöttét egy 2006-ban elfogadott uniós rendeletnek köszönheti, 2007-ben pedig meg is nyílt a székhelyén, a litván fővárosban, Vilniusban. 2020 február óta az elnöke a holland Carlien Scheele, aki korábban a holland kormányzatban dolgozott a nemek és az LMBT közösség egyenlőségének elősegítéséért, valamint ő volt az első elnöke az Európa Tanács Nemi Egyenlőség Bizottságának 2012-2014 között. Láthatják, a pedigréje megvan a feladathoz. A szervezet különböző projekteket futtat, adatokat elemez, valamint 2013 óta a nemi egyenlőség indexet is közzéteszik az uniós tagállamokról. Persze, mi, mucsai paraszt magyarok ebben is hátul kullogunk, biztos azért, mert még hiszünk a hagyományos nemi szerepekben és nincsenek nemi alapú kvóták a választásokon. Felháborító!

Mielőtt rátérnénk arra, hogyan viszonyul az EIGE az egész világot emberéletek és a gazdaság terén is rettentően sújtó járványhoz, nézzük meg néhány projektjüket, csak hogy Olvasóink képet kapjanak a pótolhatatlan és rendkívül fontos munkáról, amelyet az intézmény végez – az európai adófizetők pénzéből, a mi pénzünkből:

  • 2017 óta fordítják az EU összes hivatalos nyelvére a „nemi egyenlőség szószedetet”, aminek célja az, hogy a szóhasználat terén is biztosítsa a nemek egyenlőségét. Tudják, nem lehet azt mondani, hogy tanár úr, vagy tanárnő, mert azzal feltételezzük az illető nemét.
  • Készülőben van egy kézikönyv, amely – a szándék szerint elsősorban az uniós intézményekben – elősegíti majd a munkahelyi szexizmus elleni küzdelmet. Ha nem lettek volna vele tisztában, szexizmus megkérni a kolléganőket arra, hogy a megbeszélésen jegyzeteljenek, vagy hogy szervezzenek meg egy informális munkahelyi programot.
  • Oda kell figyelni a nemek egyenlőségére a költségvetések kialakításánál is, ebben is segít majd a 2017 óta végzett kutatás, ha egyszer elkészülnek vele.

Ezek után térjünk rá, hogyan reagál a koronavírusra az EIGE. Egyre inkább az a benyomásunk, hogy nem annyira a nemek közötti valódi egyenlőségre törekszik (most abba nem megyünk bele, hogy egyébként azzal mi a probléma), hanem sokkal inkább a férfiak elnyomására, háttérbe szorítására. Ezt csak abból gondolhatjuk, ahogyan ők maguk megnyilatkoznak. A járványról szóló közleményükben azon aggódnak, hogy a védekezés miatt egyre több nő kerül a „frontvonalba”, mivel az egészségügyi dolgozók, ápolók jelentős része nő (ehhez bizonyára semmi köze annak az idejétmúlt sztereotípiának, hogy a nők természete alapvetően gondoskodó). Bár megemlítik, hogy igaz, hogy több férfi hal bele a betegségbe, mint nő, de hát szegény gyengébbik nem tajai közül sokan kénytelenek tömegközlekedéssel utazni, bezzeg a férfiak... Természetesen a járvány következtében kialakulóban lévő gazdasági válság is csak a nőket sújtja úgy igazán, hiszen számos olyan ágazatra van hatással, ahol sok nő dolgozik, így a légiközlekedésben dolgozó utaskísérők, a turizmusban és a vendéglátásban dolgozó hölgyek, a szállodai takarítónők és a fodrászok közül is sokan elveszthetik az állásukat. Arról nem is beszélve, hogy a döntéshozók többsége férfi, így a nők nem szólhatnak bele az intézkedésekbe. Felteszi a kérdést az EIGE: hol vannak a női döntéshozók!? Kérdezzük mi is: hol volt egészen eddig Ursula von der Leyen? Vagy az Európai Bizottság elnöke nem számít női döntéshozónak? Esetleg ő nem szólhat bele? Na, ugye.

Facebook-oldalukon olyan húsbavágó kérdésekkel foglalkoznak a több tízezer emberéletet követelő járvány idején, mint:

  • Gender-érzékeny kommunikáció: sokan egyből azt hiszik, hogy az orvos férfi, a nővér pedig nő. Ezen segít változtatni a gender-érzékeny kommunikáció, állítólag.

  • Milyen egyenlőtlenségeket okoz a nemek között a koronavírus?

  • Bár állítólag a nemek egyenlőségéért küzdenek, rendszerint úgy tűnik, mégiscsak a nőknek drukkolnak jobban. Mi másért emelnék ki folyton a nőket?

Hazánkról is megemlékeztek nemzeti ünnepünkön, március 15-én. Gondolhatnánk, milyen kedves gesztus ez a részükről, de a posztot olvasva inkább kinyílik a bicska a zsebünkben. Ezt is csak arra használták, hogy belénk rúgjanak egyet. Na nem mintha érdekelne bennünknet a sarlatánkodásuk ezzel a nemi egyenlőség index-szel...

https://tuzfalcsoport.blogstar.hu/./pages/tuzfalcsoport/contents/blog/93043/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?