Blogolj!

Átlátszó? Soros-féle „eseményturizmus” a Bizottság itthoni képviseletében


Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete részben uniós hátterű, és az Európa Tanács által is támogatott emberi jogi fórumokon, menekültkrízissel foglalkozó konferenciákon gyakorta szerepel együtt a Soros-hálózathoz köthető szakmai szervezetek képviselőivel, CEU-s és más tudományos műhelyekből érkező jogászokkal, professzorokkal. Ez általános gyakorlat volt a Bizottság budapesti ténykedése kapcsán már 2015–16-ban, a migrációs válság idején, de azt követően is.

Így például Nagy Boldizsár jogász, a CEU (Soros György Közép-európai Egyetemének) docense, Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke vagy a Soros-közelinek direkt módon nem nevezhető, de erősen migrációpárti ENSZ szakosított ügynökségeinek vezetői az Európai Bizottság budapesti képviseletének vezetőivel fejtegették az emberi jogi aggályokat és a fiatal migránsok védelmének kérdését emberi jogi, menekültjogi és más fórumokon.

A konferenciák, fórumok látogatói időközönként olyan jól megválogatott szervezetek szakmai műhelytevékenységein is részt vehettek előzetes regisztrációval, mint például: Transparency International Magyarország, Átlátszó, No Hate Speech Mozgalom és más kormánykritikus, bevándorláspárti, finanszírozását tekintve jórészt külföldi hátterű, politikai aktorként is markánsan fellépő és megnyilvánuló NGO-k.

A konferenciákon, fórumokon például fotókiállításokkal, videókkal, gyermekrajzokkal igyekeztek mélyíteni a résztvevők érzékenyítését, például a röszkei „senkiföldjéről”, épülő drótakadályokról és kerítésről, embertelenségről, kétségről és fájdalomról. Az egyik ilyen emberi jogi konferencia vetített dokumentumfilm-anyagát az Open Society Archives (OSA) válogatta – egy olyan fórumon, amelynek tető alá hozásában az Európai Bizottság és az Európa Tanács (nem uniós szerv) is szerény részt vállalt, és amelyen reprezentálta magát a Bizottság magyarországi képviselete is.

A Soros-világhoz köthető kutatók, jogászok is bekapcsolódnak a budapesti képviselet által biztosított szakmai utazásokon: például a korábban az Eötvös Károly Intézetnél és a Mérték Médiaelemző Műhelynél is dolgozó Uszkiewicz Erik is részt vett az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete által 2018. novemberében szervezett brüsszeli tanulmányúton.

Az Európai Bizottság magyarországi képviselői szemlátomást már hosszú évek óta dolgoznak (kvázi árnyékkormányzati jelleggel) saját „szakminisztériumi” háttérintézmények, műhelyek, agytrösztök létrehozásán és működtetésén. Ezek az „árnyékműhelyek” arra hivatottak, hogy rávilágítsanak a mostani kormányzás alternatíváira, és hogy vázolják a helyesnek ítélt utat akár a migráció, akár a Brexit itthoni elvárt kezelése, akár általában a magyar és összeurópai érdekviszony-rendszer kívánatos értelmezése kapcsán.

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája által működtetett közösségi térben, a Millenáris Parkban található Európa Pontban, 2019. december 2-án többek között a Carnegie Europe-pal és az Open Society European Policy Insitute-tal közösen egy beszélgetést tartottak az EU jövőjéről a két szervezet „Refocus the European Union: Planet , lifetime and technology” tanulmánya alapján. A példák jelzik, hogy a magyar kormánnyal gyakran eljárási konfliktusokba kerülő Bizottság nagy előszeretettel ad teret a hazai Soros-szervezetek fiatalokat is megcélzó propaganda-aktivitásának.

A Bizottság Európa Pontja nyújt időnként színhelyet a Transparency International korrupció-tematikájú happeningjeinek, például itt tartottak pár éve sajtótájékoztatót, majd kerekasztal-beszélgetést a Transparency Globális Korrupciós Barométeréről, amely egy 2016-os globális közvélemény-kutatás ismertetésével igyekezett komorra festeni a magyarországi viszonyokat. Az eseményen túlnyomórészt balliberális agytrösztök, műhelyek (Political Capital és Publicus Intézet) képviselői mondhatták el véleményüket.

Csontos Enikő, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének képviseletvezető-helyettese is részt vett Fleck Zoltánnal, az ELTE ÁJK egyetemi tanárával és Michiel van Hulten-nel, a Transparency International európai uniós tagozatának vezetőjével a Transparency International Magyarország 2019. december 9-én, a Korrupcióellenes Világnap alkalmából szervezett konferenciának egyik panelbeszélgetésén. A konferenciát „Magyarország: túl a jogállamon?” címmel tartották a helyhatósági szinten lehetséges változtatási lehetőségekre koncentrálva.

Az önkormányzati választások után szűk két hónappal rendezett konferencia, politikai „összerázó” happening nyitóbeszédét Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere tartotta, de külön panelt is tartottak Baranyi Krisztina (Ferencváros), Fülöp Zsolt (Szentendre), Márki-Zay Péter (Hódmezővásárhely) és Pikó András (Józsefváros) részvételével, amelynek keretében a friss, ellenzéki polgármesterek a magyar korrupciós állapotokon méltatlankodtak. Az Európai Bizottság budapesti képviselete egyik reprezentánsának részvételével megtartott Transparency-konferencia megszervezéséért a Nyílt Társadalom Alapítványoknak (OSF) is köszönetet mondtak.

Az elmúlt hónapok világosan megmutatták, hogy Soros György kiterjedt NGO-hálózata az Európai Bizottság budapesti képviseletén keresztül, hathatós EU-intézményi háttérrel és támogatással – a legfrissebb magyarországi politikai erőviszonyokat, választási fejleményeket is kihasználva – próbálja kiépíteni saját politikai hátországát különösen a fővárosban, az ország gazdasági és kulturális életében is kulcsszerepet játszó Budapesten.

Ahogy Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója kimondta az OSF-szervezésű decemberi konferencián: „….a lakosságban is meg kellene érlelődnie a változás szükségességének, annak, hogy a jelenlegi helyzet tarthatatlan”, vagyis földcsuszamlásszerű politikai változásokat akarnak elérni 2022-ig egy, az Európai Bizottság lojális híveként, sőt annak politikai bábjaként működő magyar kormány mielőbbi megalakítása érdekében.

https://tuzfalcsoport.blogstar.hu/./pages/tuzfalcsoport/contents/blog/92713/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?