Blogolj!

Levelek a frontról – 1. rész Lészvosz élni akar és nem kér Soros jogvédőiből


Lészvoszt nem is olyan rég még az úzójáról, a sajtjáról, az idilli tengerpartjairól és arról ismerték, hogy ott született az antik görög költőnő, Szapphó, a migrációs válság azonban teljesen megváltoztatta – állapította meg néhány napja keserűen a Reuters riportere. Angeliki Koutantou a török határnyitás után látogatott el a szigetre, amely ötödik éve szolgál az illegális bevándorlók hídfőállásaként.  

A helyieknek érthetően elegük van. – A legtöbb üzlet, különösen a turizmusban, teljesen gajra ment – fakadt ki a tudósítónak Vangélisz Papasztávrosz mitilíni fogadós, aki szerint nem kérdés: a több mint 20 ezer migráns és az a tény, hogy Lészvosz közvetlenül a fronton helyezkedik el, a szigetlakók megélhetését fenyegeti. A halászoknak pedig gyakran az életük is veszélybe kerül. 

 

 

Egyikük, Jorgosz Mavrápídisz felidézte, mit kockáztatnak az amúgy is gyakran háborgó Égei-tengeren, mióta az éj leple alatt kisebb-nagyobb csónakok tucatjaival próbálnak átkelni rajta illegálisan a Görögországba igyekvő idegenek.  

 

– Pirkadat előtt hajózunk ki, s nem is tudom, hányszor fordult már elő, hogy majdnem meghaltunk, amikor beléjük futottunk – mondta a 67 éves férfi. Társa pedig arra panaszkodott, „ha Isten segedelmével fognak öt kiló halat, nem tudnak vele mit kezdeni”, mert nincs már kinek eladni. Az egykor üdülőkkel telei partokon ugyanis, az amúgy polkorrekt Reuters riportere szerint sincs most más, mint „szétszórt műanyag palackok, bontatlan edények, bébiételek, valamint eldobott vörös és szürke mentőmellények, amelyeket kb. 100 újonnan érkezett afgán migráns hagyott hátra”. 

 

***

 

Mitilínitől, a sziget fővárosától néhány kilométerre északi irányban található Mória eredetileg háromezer ember befogadásárára tervezett menekülttábora. Lészvoszon azonban az újabb invázió miatt a hónap elejére hatszor-hétszer ennyi migráns verődött össze, s ez a tömeg a múlt hét derekán agresszív demonstrációkba kezdett. A rendőrségnek – a híradások szerint – könnygázt és gumilövedékeket is be kellett vetniük a megfékezésükre.  

 

A világsajtó persze úgy számolt be a történtekről, hogy a szabadságukért és gyermekeik jóllétéért tüntető menekülteket vertek feszült egyenruhások, miközben a helybélieket idegengyűlölő agitátorok tüzelték különböző szólamokkal. Az egyiket a Reuters is idézi: „Lészvosz görög föld.”  

 

Ezzel egyébként, mármint hogy Görögország a görögöké, Kiriákosz Micotákisz jobbközép kormánya is egyetért. S ezt nem is titkolja, hiszen szóvivője, Sztéliosz Pecász nemzetközi sajtótájékoztatóján világossá tette: az állam elsősorban saját polgáraiért tartozik felelősséggel. Majd a múltra, Aléxisz Cíprász és a szélsőbaloldali SZIRIZA befogadáspárti politikájára utalva hozzátette: „Néhányaknak ez talán nem tetszik, de nekik is meg kell érteniük: Görögországban a dolgok megváltoztak.” 

 

***

 

Ezzel a változással volt kénytelen szembesülni a hétvégén a Mare Liberum úgynevezett segélyhajó. A mögötte álló és azonos nevű Németországban bejegyzett NGO Soros György elvtársait tömöríti, vagy miként a honlapjukon olvasható: „azokat az embereket, akik kiállnak a változásért, és azokat, aki érdekeltek egy sokkal egyenlőbb, nyílt társadalom kialakításában és kikövetelésében.”  

 

A hajó 2018 óta a Kelet-Égei-tengeren segíti az illegális bevándorlókat Görögország és ezzel az Európai Unió területére jutni, s egészen a legutóbbi napokig akadálytalanul köthetett ki Lészvoszon. Mitiléni tüntetők most azonban megakadályozták, hogy partra tegyék a Törökországból érkező migránsokat. A Mare Liberum legénységének egyik tagja, Flo Strass WhatsApp-on keresztül azt nyilatkozta a Reuters-nek: „Az emberek összegyűltek, hogy elüldözzenek minket, és volt egy pont, amikor a hatóságok azt mondták, tovább már nem tudják garantálni a biztonságunkat”. A migránshajó azóta „biztonságos” kikötőt keres.

https://tuzfalcsoport.blogstar.hu/./pages/tuzfalcsoport/contents/blog/91689/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?