Blogolj!

Balliberális nyomulás a Kúrián – növekvő politikai befolyás a legfőbb bírói fórumon


1. Miért kedveznek egy többszörös gyilkosnak?

2015 júliusában egy szakértők szerint sok szempontból megkérdőjelezhető döntés született a Kúrián. Egy – többek között – többrendbeli emberölés kapcsán tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre (tész) ítélt személy büntetését változtatta felsőbíróság életfogytig tartó szabadságvesztésre, 40 évben rögzítve a legkorábbi szabadulás dátumát. Az év eleje óta hatályos kegyelmi szabályok értelmében – amelyeket 2014 őszén elfogadott el az Országgyűlés – a "tészesek" esetében is 40 év elteltével kerül sor felülvizsgálatra.

Emellett azonban a legfőbb bírói fórum a férfi ellen hozott jogerős döntésével kizárta a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségét. Erre keményen reagáltak az elítélt ügyvédjei. Karsai Dániel és Kadlót Erzsébet, akik a 444.hu nevű Soros-blogon legutóbb azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy keményen bírálták a kormányzat „börtönbiznisszel” kapcsolatos intézkedéseit itt, és itt.

forrás: hvg.hu

Visszatérve az alapügyhöz, „botrány, ami itt történt, és nagyon klassz, Strasbourg-képes indítvány” – értékeltek a tárgyaláson „nem leplezett felháborodással” Magyar László ügyvédei. Karsai Dániel és Kadlót Erzsébet ügyvédek egyaránt tisztességtelennek és hatályos jogszabályokkal ellentétesnek nevezték az ügyészség magatartását, amellyel véleményük szerint a bíróságot is megsértették.

Kadlót Erzsébet ennél tovább is ment, és egy Facebookos ügyvédfórumon – amely vélhetőleg azonos azzal, ahol Czeglédy Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) szakjogásza, Gyurcsány Ferenc egykori ügyvédje kérdezősködött arról, hogy mennyit kérhet egy adásvételi szerződésért – agylágyultnak nevezte a kúriai ítélet tartalmát.

2. Fekete-Győr megjelenik

A pestisracok.hu a Szeviép-ügy után ismét bombát robbantott a Fegyőr Andrásék koppantak egyet a bíróságon címmel megjelent leleplező cikkükkel. Megírták, hogy egy Kúrián tartott tárgyaláson megjelent a botrányairól elhíresült Fekete-Győr András, az EP képviselettel rendelkező Momentum nevű párt vezére abból a célból, hogy nyomást gyakoroljon a Kúria eljáró tanácsára, akinek egyébként nem ez volt az első befolyásolási kísérlete. Korábban az origo.hu számolt be arról, hogy a szélsőséges pártvezér Jobbikhoz közeli kurucinfó módszereihez hasonlatosan tört be a szerkesztőségükbe, Kovács András újságírót letámadták és csak a később érkező portások tudták elzavarni őket.

Könnyen lehet ugyanakkor, hogy a momentumosok egy új zöldmappás, NAV-os ügyet reméltek kreálni az érintett bírósági eljárás eredményeként (információink szerint maga Horváth András is megjelent a tárgyaláson), azonban akik erről ábrándoznak azok nyilván tudatában vannak annak a ténynek, hogy az adóhatóságot perlő személy 2011 óta nem a szervezet munkatársa…

Noha a példátlan eset múlt csütörtökön történt, Darák Péter, a Kúria elnöke sem a korábbi, sem ebben az ügyben nem tiltakozott a befolyásolási kísérlet ellen, a Kúria sajtóosztálya csupán egy rövid közleményt adott ki, amelyből nem derül ki, hogy Fekete-Győr is jelen volt. Daráknak egyébként komoly felelőssége merülhet fel abban, hogy a bíróságok tekintélye soha nem tapasztalt mélységekbe zuhant, foltokban sincs jogegység és a Soros -zervezetek által elérzékenyített bírói karban felütötte fejét a korrupció.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, Darák Péternek az utóbbi években egyre erősebb meggyőződésévé vált, hogy az Orbán-kormány bukni fog, s ezért még a látszatát is el akarta kerülni annak, amit megválasztásakor az ellenzéki sajtó sugallt, hogy ő “fideszes főbíró”. Ennek az eredménye olyan erős túlkompenzálás lett, hogy a Kúria a baloldali bírák valóságos fellegvárává vált, és sorra ontja az elfogult ítéleteket.

Az azonban felettébb elgondolkodtató, hogy egy olvasónk jelzése szerint hivatalos levelezésekben kevésbé óvatos a főbíró, aki egyik tavaly előtti válaszában kiemelte, hogy a bírók pártatlanságát és függetlenségét sértené, ha a Kúria bírái a peres felek által létrehozott közösségi oldalon működtetett zárt csoporthoz csatlakoznának.

Ezek után csupán arra lennénk kíváncsiak, hogy annak a Vadász Viktornak a ténykedéséről mi a Kúria elnökének a véleménye, aki a Soros György által finanszírozott Magyar Helsinki Bizottság olyan – tudományosnak aligha nevezhető – beszélgető estjén vesz részt, amely meghívójában egyes kormányzati intézkedéseket nyíltan támadó, a független igazságszolgáltatásról szubjektív, sértő megfogalmazásokat tevő szöveget hoz nyilvánosságra a legnagyobb közösségi médiumon.

https://tuzfalcsoport.blogstar.hu/./pages/tuzfalcsoport/contents/blog/89535/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?