Szomorú rekord: 3286 fertőzött, 65 halott
3286 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 71 413 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 65 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1699 főre emelkedett.
Blogolj!

Orbán Viktor: A Néppárt elveszíti befolyását és pozícióit, elfelejti alapértékeit (nemzetközi sajtószemle)


A Libero olasz jobboldali újság cikkben foglalkozott a Fidesz helyzetével az Európai Néppárt belső válsága kapcsán. Orbán Viktor részéről az első idei kormányzati sajtótájékoztatón ismét fölmerült annak esélye, hogy a Fidesz kilép az európai pártcsaládból. Orbán szerint az EPP egyre gyengébbé válik, „túl liberális, szocialista és centrista”, miközben elveszíti befolyását, pozícióit és elfelejti alapértékeit. A miniszterelnök itt két prioritást sorolt fel, amelyek közelebb hozhatják őt az olasz Matteo Salvinihez: Macron francia elnök európai hatalmának kiegyensúlyozása, valamint az Egyesült Államok Iránnal szembeni külpolitikájának támogatása. Ebben a két kérdésben a magyar kormányfő arra kéri pártját, hogy határozott álláspontot képviseljen, ahogy Matteo Salvini Ligája több alkalommal is ezt tette. Ha a magyar vezető kimunkálja magának a „szuverén projektet”, új csoportot hozva létre Matteo Salvinivel és a lengyel Kaczinskyval, az EPP elveszít egy olyan nagy pártot, mint a Fidesz, amely a szövetség relatív legjobb pártja: 52 százalékot szerzett az elmúlt európai választásokon.

Az Affari Italiani olasz digitális napilap is a Néppárt és a Fidesz közötti feszültségről ír, ami az olasz jobboldalon – a Liga és a Meloni-féle Olaszország fivérei (Fdl) közt – is versenyt indíthat el a Fideszért. A lap szerint a válás a magyar kormánypárt és az EPP viszonyában egyre közelebb kerül, és még kihívást jelenthet Salviniéknek azon pártok meghódítása is, amelyeket a Fidesz esetleg magával vihetne az szuverenista–euroszkeptikus, Identitás és Demokrácia elnevezésű európai parlamenti frakcióba – vagy a Meloni pártját is magába foglaló Európai Konzervatívok és Reformisták EP-frakcióba. Ez olyan olyan kihívás, amely egy külön olasz „derbi” megnyílását is eredményezheti a Liga és az Fdl között – írja a lap. Az európai parlamenti választási kampány során Matteo Salvini többször is meglebegtette annak a lehetőségét, hogy közvetlenül együttműködjön az Orbánnal saját EP-csoportján belül. Az eddigi javaslatokat a magyar vezető elutasította, aki inkább úgy döntött, hogy a Fidesz maradjon az EPP-ben.

A Visegrád Post francia nyelvű kiadása Orbán Viktor kormányfő év elején tartott nemzetközi sajtótájékoztatója kapcsán idézi a miniszterelnök szavait, miszerint 2019 a választások éve volt, és hogy a 2020-as és 2021-es éveket a Fidesz teljes egészében az országirányításnak szentelné. Vagyis úgy tűnik – írja a portál –, hogy a Fidesz megpróbálja visszaszerezni az irányítást azáltal, hogy más húrokat is pengetne a migrációs téma mellett (még akkor is, ha azt nem hagyják figyelmen kívül vagy nem tagadják meg). 2022-ig még hosszú utat kell megtenni, mind a Fidesz, mind az ellenzék számára: utóbbiaknál most minden erő meg akarja tölteni a vezetést, és az ellenzéki térfélen az érdekek és a stratégiák előbb-utóbb eltérhetnek. Addig is a gazdasági vagy geopolitikai események még mindig felkavarhatják a dolgokat, és a magyarországi politikai játszma ma nyitottabb, mint valaha az elmúlt évtizedben – figyelmeztet a konzervatív portál.

https://tuzfalcsoport.blogstar.hu/./pages/tuzfalcsoport/contents/blog/89237/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?