Blogolj!

Neue Zürcher Zeitung: A V4-ek polgárai elégedettebbek, mint a nyugat-európaiak többsége (nemzetközi sajtószemle)


A visegrádi országok „Európa kétkedői és optimistái” – áll a svájci Neue Zürcher Zeitung (NZZ) részletes cikkében nemzetközi kutatások alapján. Bár a térség egyes államai, így Lengyelország, Csehország, Magyarország és Szlovákia több szempontból is nehéz helyzetből indult harminc évvel ezelőtt, a rendszerváltozás idején, a hivatkozott kutatások alapján a közép- és kelet-európaiak mégis úgy érzik, hogy messzire jutottak el az elmúlt évtizedekben – részben az Európai Uniótól érkező támogatások, részben a személyek szabad mozgása és az új gazdasági lehetőségek, a közös és egységes piac miatt. Bár a nehezebb történelmi múlt alapot ad a borúlátásra, az előbbi okokból is kifolyólag a polgárok most sokkal pozitívabban ítélik meg gazdasági helyzetüket a V4-országokban, mint sok nyugat-európai államban. Utóbbiak között ott vannak az olaszok, sőt még a franciák vagy a britek is. A lengyelek háromnegyede azonban elégedett a helyzetével, és a csehek kétharmada is így érez – az olaszok alig egynegyedes arányával összehasonlítva.

Az NZZ cikke szerint az értékelés tükrözi mind a felzárkózási folyamatot, mind a jelen és a jövő várakozásait. A csehek jóléti szintje a legmagasabb a térségben, de a lengyelek tették a legnagyobb ugrást: míg 1990-ben a cseh bruttó hazai termék még csak 19 százalék volt Németországhoz viszonyítva, manapság már 58 százalék. Magyarország is ezen a magasabb szinten van, miközben közvetlenül a szocialista rendszer összeomlását követően alig 31 százalékról indult el.

A konzervatív heti hírmagazin, a francia Valeurs actuelles cikkének középpontjában az áll, hogy a magyar kormányfő kérésére elindul majd a nemzeti reprodukciós program a meddőség kezelésére. A program lényege, hogy az ország demográfiai helyzetének újjáélesztése érdekében a magyar kormány az in vitro megtermékenyítés teljes mértékű megtérítését vállalná, hogy ilyen módon is ösztönözni próbálja a születési arányszám emelkedését – írja a magazin a Franceinfo értesülései alapján. Ez pénzügyi támogatás azok számára, akiknek nem sikerül gyermeket vállalni, és akiknek a száma Magyarországon több mint 150 ezer – áll a cikkben. – A meddőség elleni első intézkedés pénzügyi: azt a kezelést, amely körülbelül 3300 euróba (kb. 1,1 millió forintba) kerül, jelenleg a magyar társadalombiztosítás 70%-ban téríti meg, míg 30%-a a családok felelőssége. 2020 júliusától ezt az összeget teljes mértékben fedezi majd a magyar állam. A program második tervezet intézkedése felhatalmazza az államot olyan magánklinikák irányítására, amelyek in vitro megtermékenyítéssel foglalkoznak. Az állam három évig biztosítja e klinikák irányítását az eljárás gyorsítása érdekében, hogy csökkentse azok várólistáját. A programról a Courrier International francia heti hírújság is beszámolt.

A La Notizia olasz hírújság az EUobserver értesülései alapján arról számolt be, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő már korábban – az EP-választások előtt – bejelentette: lehetőség van egy bevándorlásellenes páneurópai párt létrehozására. Ez eredetileg egy budapesti konferencián hangzott el 2018-ban, amelyet a néhai német kancellár, Helmut Kohl tiszteletére tartottak. Orbán Viktor úgy vélte, hogy az Európai Bizottság átadja az uniós adófizetők pénzét „az emberkereskedőknek, akiket civil szervezetnek álcáznak”. Ez vezeti el a közösséget az újonnan megvitatott európai költségvetés kérdéséhez, mondta akkor Orbán. A magyar kormányfő korábban azt is hangsúlyozta, hogy a nehézségek ellenére a Fidesz részt vesz a Néppárt munkájában. Orbán szerint: kétségkívül ők most az Európai Néppárt CSU-ja, amely a pártcsalád jobboldali, kereszténydemokrata irányultságú platformja. Szerinte a kereszténydemokrata reneszánsznak érkezett el az ideje, nem pedig egy antipopulista népfrontnak. A liberális politikával ellentétben, a keresztény politika képes megvédeni az embereket, a nemzeteinket, a családjainkat, a kereszténységben és a férfiak és nők egyenlőségében gyökeredző kultúránkat: más szavakkal, európai életmódunkat – hangoztatta hitvallását a magyar miniszterelnök.

https://tuzfalcsoport.blogstar.hu/./pages/tuzfalcsoport/contents/blog/88621/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?