Blogolj!

Mielőtt a 444.hu más médiumokat elfogultsággal vádol, előbb a saját háza táján sepregessen!


Elemzésünk célja, annak megállapítása, hogy a 2018. november 23. – 2019. november 23. közötti időszakban a 444. nevű hírportálon milyen mértékben jelennek meg az „ellenzéki” és a „kormánypárti” cikkek. Az aktív tarhálást folytató, 444.hu, amelynek főszerkesztője reggelente luxusvillából indul útnak, nehezen nevezhető független hírportálnak.

Háttérinformáció: 2014-ben Soros György alapítványától, az Open Society Foundations-tól 49 500 dollár (több, mint 10 millió forint) támogatást kapott a parlamenti választással kapcsolatos rendellenességek nagyközönséghez való eljuttatására.

A hírportálon a „Magyarország” címszóra megközelítőleg 700-800 cikk jelent meg. Ezen cikkeket tartalmuk szerint az alábbiak szerint kategorizáltuk:

  • A kormánypárt tevékenységét bemutató cikkek, kritikával és negatív tartalommal párosulva

Ebbe a körbe tartozó cikkek esetében a hírportál beismeri, hogy fontosak ezek a témák, és helyesli is, hogy vannak ilyen kezdeményezések, viszont ezek megvalósításának útját erős kritikának veti alá. Olyan témák tartoznak ide, mint a klímavédelmi konzulátció kezdeményezés, faültetési programok, sportrendezvények szervezése, naperőművek sokszorosítása, űrstratégia fejlesztése stb.

  • Egyértelműen a kormánypártot kritizáló cikkek (míg a fenti kategóriában némi pozitívummal is párosul)

Itt túlsúlyba kerülnek azok a cikkek, ami Magyarország nemzetközi szervezetekbe betöltött helyzetét kritizálja, gazdasági témák, oktatási kérdések, sajtószabadság, családtámogatás kritizálása, népességfogyás, állami tisztségviselők fizetésével és anyagi juttatásával foglalkozó cikkek stb.

  • Személyeskedő cikkek: családi/rokoni kapcsolatokat, anyagi körülményeket tárgyaló írások

Ezen kategóriába olyan véleménycikkeket találhatunk, ami a „NER 1. számú házaspárát”, Juhász Hajnalka KDNP-s képviselő Louis Vuitton sálját vitattja, továbbá megtalálhatók még az Orbán Viktor és Tiborcz személyes találkozásait elemző cikkek, Mészáros Lőrinc vagyonosodával foglalkozó vélemények. Olyan jelzők is találhatók ebben a kategóriában, mint Rogán "Szupermodell" Cecília kormányzati modell, Fidesz-hű katonák, káderek.

  • Az ellenzék tevékenységét támogató és bemutató cikkek

Viszonylag kevés olyan cikk jelent meg, ami konkrétan csak az ellenzék tevékenységéről számolt volna be. Sokkal inkább hangsúlyosabb szerepet kapnak a kormány tevékenységét kritizáló cikkek.

  • A kormánypárt tevékenységét bemutató cikkek, az MTI-tól átvett hírközlések

Ha rangsorolni szeretnénk ezen kategóriákat, akkor az alábbi szerint alakulna:

https://tuzfalcsoport.blogstar.hu/./pages/tuzfalcsoport/contents/blog/87244/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?