Blogolj!

Olasz sajtó: Kettős mércét használ az EU a migránsfalak ügyében


Az AdHoc News olasz közéleti portál 2019. augusztus 21-én közölt cikkében rávilágít az Európai Unió kettős mércéjére a migráció és határvédelem kérdésében. Az írás szerzője felteszi a költői kérdést, hogy vajon miért kerülnek a határfalak a hírekbe, amikor azok az Egyesült Államokban és Magyarországon vannak, és miért is tekintheti magát ma Spanyolország – amely évek óta tömeges, az olaszországihoz hasonló nagyságrendű migráció tanúja – humánusnak és szolidárisnak? Igen, Spanyolország – folytatja a cikk –, ugyanaz az ország, amely szigorúan visszautasítja a bevándorlók érkezését Spanyolország autonóm városában, a marokkói Ceutában és az ugyancsak Marokkóban található és manapság is spanyol kormányzati területnek számító Melillában. Ráadásul mindezt a migránsfeltartóztatást fizikai védelemmel, az Európai Unió pénzéből kivitelezve. A portál idézi Cecilia Malmströmöt, az akkor uniós belügyekért felelős európai biztost, aki az ANSA hírügynökség 2014. június 4-i híre szerint „megerősítette az EU sürgősségi alapjainak azonnali 10 millió eurós elkülönítését a Spanyolország által a Ceutában és Melillában a migránsok vészhelyzetének kezelésére javasolt 26 projekt közül néhány finanszírozására”. Vagyis Spanyolország hathatós EU-támogatással valósítja meg mindazt, amit más államok antihumánus jelzővel megbélyegezve és uniós pénzek nélkül kénytelenek.

A francia Le Point konzervatív heti magazin augusztus 19-én a páneurópai piknik harmincadik évfordulójának szentelt cikket. Az írás azzal a felütéssel kezd, hogy 1989. augusztus 19-én több mint hatszáz, nyaraló kelet-német a magyarországi Sopronban kihasználta az Ausztriával közös határátkelőhely megnyitását, hogy Nyugatra meneküljenek – ez volt a „vasfüggöny” bukásának az előjátéka. Harminc évvel később, Orban Viktor magyar miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár azért találkozott a városban, hogy együtt megemlékezzenek az ideológiai és fizikai szétválasztottság eme döntő áttöréséről. A német vezető megerősítette, hogy a németek „mindig is hálásak lesznek” Magyarországnak „a német újraegyesítés csodájához való hozzájárulásáért”. A cikk szerint bár vannak véleménykülönbségek, mégis vannak közös pontok, így a két kormány szorosan egymásra utalva a gazdasági érdekek miatt is, hiszen Németország a magyarok legfőbb gazdasági partnere, elsősorban a gépjárműgyártók erőteljes jelenléte miatt.

A The American Conservative közéleti magazin augusztus közepén „Az európai identitáspolitika újjáéledése” című cikkében azt állítja, hogy az identitásérzés növekvő szerepe nem pusztán nacionalizmus – a szubnacionális csoportok csak újból megerősítik magukat, kihívást hozva az Európai Unió számára. Az EU egy „kellemetlen középutat” foglal el a „nagy multietnikus európai birodalmak” és a modern nemzetállam között, és azonkívül, hogy a különféle nacionalista és konzervatív politikai mozgalmakkal erős kontrasztot jelenít meg, az európaiakból kevés valódi lelkesedést vált ki. A páneurópai identitás létrehozásának serkentése helyett, az Európai Unió valójában legsikeresebben a szubnacionális nyelvek és kultúrák újjáéledését ösztönözte. Az olyan kisebbségek számára, mint a cikkben példaként leírt erdélyi székelyek, Brüsszel csak „egy távoli, jóindulatú mester, aki készpénzt ajándékoz és politikai tiszteletre méltó képességeket vállal, miközben kevés ellenértéket vár el cserébe”. A szerző ezt így folytatja: „Bukarestben zajlik tovább a kormányzás piszkos működése, s e körülményekre tekintettel nem is meglepő, hogy számos európai kisebbség a helyi intézményeket részesíti előnyben a nemzeti kormányokkal szemben.” A marosvásárhelyi városrészlettel illusztrált cikk szerint a nemzeti politika újjáéledése és ennek nyomása a roskatag szerkezetű Európai Unióra, a 21. századi európai politika meghatározó jellemzőjévé vált. „Az egymás fölébe nyúló székelyföldi zászlók arra utalnak, hogy a szubnacionális identitás újjászületése a kontinens jövőjét is formálja” – zárja a nemzeti eszméről szóló cikkét a konzervatív lap.

https://tuzfalcsoport.blogstar.hu/./pages/tuzfalcsoport/contents/blog/83100/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?