Blogolj!

Il Giornale: Soros szerepe egyes országok politikai döntéseiben vitathatatlan (nemzetközi sajtószemle)


Az Il Giornale olasz jobboldali napilap június 17-én érdekes cikket közölt Soros György amerikai milliárdos üzletember elmúlt évekbeli tevékenységével kapcsolatban. Az írás tulajdonképpen reagálás egy korábbi, a balliberális La Repubblica című újságban megjelent Soros-párti cikkre, melyet Gad Lerner ismert olasz újságíró, TV-s műsorvezető jegyzett, s amelyben Lerner nyíltan védelmébe vett Sorost és globális tevékenységét. A Giornale nem kevesebbet állít, mint hogy a baloldali lap szerzője a mai szuveréneket a tegnap nácijainak festette le, és hogy a Soros elleni támadásokkal az antiszemitizmust kívánják legitimálni. „Röviden, Soros egy szent, egy jótevő, egy filantróp” – írja a Giornale, miközben a jobboldali lap röviden bemutatja a tengeri NGO-k vitatható tevékenységét. Bár a Giornale szerint Soros maga „nem képes eldönteni a világegyetem sorsát”, a domináns szerepe „egyes országok politikai döntéseiben vitathatatlan”. Idéznek a CNN-nek adott egyik interjújából is: „Alapítványt hoztam létre Ukrajnában, mielőtt még az ország Oroszországtól független lett volna. Ez az alapítvány utána továbbra is működött, és fontos szerepet játszott a közelmúlt eseményeiben.” Majd: „És ez a lista ennél sokkal hosszabb” – zárja véleményét a jobboldali lap.

Az Il Giornale június 22-én újabb cikket jelentetett meg, amelyben bemutatja, hogy Soros miként befolyásolja az olasz médiát és nyilvánosságot, az információk világát. Így például Federico Fubini, az Open Society Foundations Tanácsadó Testületének tagja egyben az olasz Corriere della Sera című újság főszerkesztője, ahol a gazdaság és a pénzügyek területén dolgozik, de Fubini emellett cikk- és kolumnaszerző a Project Syndicate, a Die Zeit és a Foreign Policy médiumoknál is. A Giornale cikke foglalkozik Luca Ciarrocca, a Wall Street Italia alapító-újságírójának bestseller kötetével, a Soros-ügy című könyvvel, amelynek szerzője „nem biztos, hogy ’jobboldali’ ember, éppen ellenkezőleg”. Kinyilatkoztatott célja, hogy tagadja a Nyílt Társadalom Alapítványok alapítóját – különösen a Soros-hálózat kapcsán – övező „hamisságokat”, valamint „a gyűlölet diskurzusainak leküzdése” lenne elvileg a cél. A lap elismeri Ciarrocca részbeni intellektuális őszinteségét, és hogy a könyv sok érdekes adatot, információt közöl Soros Györggyel kapcsolatban.

A Le Soir belga lap Soros diszkrét árnyéka a Google elleni keresetek mögött címmel közölt cikkében arról ír, hogy a célzott reklámokkal szembeni panaszok benyújtását koordináló fő NGO-t a milliárdos filantróp alapítványa támogatja. A cikk témája annak fényében is érdekes, hogy a digitális adózás kérdése az EU-ban az elmúlt évek egyik kiemelt problémája lett, és az e tekintetben uniós szinten is külön kezelt négy legnagyobb globális digitális vállalat, az ún. GAFA-csoport (Google, Apple, Facebook és Amazon) szabályozása Soros György küzdelmének is egyik fő témájává vált. Kérdés, hogy miről szól valójában ez a küzdelem, és esetleg nem arról-e, hogy Soros még jobban a befolyása alá kívánja vonni a főbb globális kommunikációs csatornákat.

A Haaretz című tekintélyes izraeli újság a Fox News amerikai csatorna egyik legismertebb műsorházigazdája, Tucker Carlson riportjáról számol be, amelyben Carlson kijelentette: „Soros György átalakítja Amerikát”. Carlson azt állítja, hogy Soros valamiféle erkölcsi bűncselekménynek állítja be, ha valaki minderre felhívja a nyilvánosság figyelmét, pedig ezt közérdek tudni. A Fox News újságírója egyenesen az amerikai demokrácia „eltérítésével” vádolta Sorost esti műsorában, s arra is felhívta a figyelmet, hogy például a philadelphiai kerületi ügyész, Larry Krasner korábbi megválasztása Soros befolyásának egyértelmű bizonyítéka. Philadelphia városában Soros nyíltan támogatta Larry Krasnert, és ott a gyilkosságok aránya most a legmagasabb egy évtizeden belül – állította Carlson. Az állítás ezzel nem kevesebb, mint hogy Sorosék ellehetetlenítik a hatékony bűnüldözést, és minden ilyen irányú nemzeti és helyi szintű törekvés szinte azonnal megkapja a bűnözők rasszizálásának vádját.

https://tuzfalcsoport.blogstar.hu/./pages/tuzfalcsoport/contents/blog/75334/pics/lead_800x600.jpeg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?