Blogolj!

Kormánybuktatásra játszhat az OBT


A Magyar Helsinki Bizottság meghívott bírója politikai tartalmú bejegyzését gyorsan törölte.

Dührohamot kaphatott Vadász Viktor, amikor az Országgyűlés Igazságügyi Bizottsága ízekre szedte azt a beadványukat, amiben az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének menesztését követelték, s hirtelen felindulásban angolul kittweetelte, hogy “Handó Tünde = Fidesz”. A bárki tollából ártalmatlan szitoknak tűnő kijelentés az Országos Bírói Tanács (OBT) szóvivője esetében viszont felér egy vallomással, ami arra utal: a bírói függetlenség fogadatlan prókátorai a kormánybuktatásra játszanak. Erre egyébként több jel is utalt már.

Elszabadult hajóágyúként rombolja tovább Hazánk tekintélyét az Országos Bírói Tanács szóvivője. Vadász Viktorról köztudott, hogy kollégájával, Matusik Tamással angol nyelvű twitter üzenetekben ócsárolják folyamatosan a magyar igazságszolgáltatási rendszert, amellyel a legnagyobb bajuk tulajdonképpen az, hogy nem ők irányítják; hogy nem ők döntik el kiből lesz bíró és bírósági vezető. Ismert az is, hogy az OBT tudva vagy tudatlanul (de, mint látni fogjuk, inkább tudva) az ellenzék és a magyar kormányra nyomást gyakorolni kívánó külföldi erők kezére játszik.

Jól látszik ez abból, hogy például a tavalyi országgyűlési választás előtt néhány héttel mondta ki az akkor még Hilbert Edit, az OBT soros elnöke vezetése alatt álló Budapest Környéki Törvényszék első fokon, hogy Handó Tünde megsértette a szintén OBT-s, és a 2006-os tevékenysége miatt a Gyurcsány-kormány rendőrterrorjának áldozatai között vérbíróként emlegetett Vasvári Csaba jogait. A nem jogerős döntést aztán az ellenzéki sajtó egy sor kampányszagú, kormányellenes cikkben tárgyalta, azt hangoztatva a választás hajrájában, hogy lám-lám, az OBT-sek példája is azt mutatja, Magyarországon nincs jogállam.

Ismert az is, hogy a CEU körül kialakult botrány idején állt elő az OBT-s Vadász Viktor a magyar igazságszolgáltatás reformját sürgető dolgozatával, amit rövidesen angolul is publikált és terjeszteni kezdett, és tömören arról szólt, hogy minden, ami ma van, azt el kell törölni. Az elképzeléseit a “sorosista” Helsinki Bizottsággal, az Amnesty Internationallal és a Soros-egyetemmel közös, az MTA égisze alatt megrendezett konferencián népszerűsítette. Mondjuk, ez nem meglepő, hiszen Vadász a Magyar Igazságügyi Akadémia igazgatójaként jó kapcsolatot épített ki a Soros-hálózathoz tartozó szervezetekkel.

Köztudott továbbá, hogy az OBT a külföldi támadások miatt végül elhalasztott közigazgatási bírósági rendszer átalakítását is kritizálta olyan befolyásos nemzetközi fórumok képviselői előtt, amint amilyen az ENCJ, az Igazságszolgáltatási Tanácsok Európai Hálózata.

Az “atombombával” viszont megvárták az EP-választásokat. A fentebb leírtak után ugyanis már aligha lehet véletlen, hogy épp az uniós voksolás előtt néhány héttel döntöttek úgy: az Országgyűléshez fordulnak, és Handó Tünde menesztését követelik. Mivel a testület csonka, tagjainak egy része pedig perben-haragban áll az OBH elnökével, így aligha számíthattak rá, hogy az indítványukat a parlament érdemben tárgyalja majd. A céljuk tehát nyilvánvalóan a botránykeltés volt, ami sikerült is, a lépésük újabb muníciót adott a kormányellenes erőknek a Magyarország elleni támadásokhoz.

Az országgyűlés igazságügyi bizottsága végül azonban mégis úgy döntött, alaposan megvizsgálja az OBT “feljelentését”, majd egy kimerítő indokolással ellátott határozati javaslatot terjesztett a parlament elé, amit az kedden nagy többséggel el is fogadott. A határozat kimondja, hogy az OBT vádjai megalapozatlanok, a tanács eljárása elfogult volt stb.

Ez persze nem változtatta meg az OBT hozzáállását. Sőt! Amikor a bizottság elkészítette a határozati javaslatát, Vadász Viktor valószínűleg dührohamot kapott, és angolul kitwittelte: “Teljesen nyilvánvaló most már: Handó Tünde = Fidesz.”

A bejegyzést Vadász néhány óra múlva eltávolította, vélhetően az OBT-ben ülő elvtársai szóltak neki, hogy egy bíró a OBT által állítólag annyira tisztelet törvények szerint nem politizálhat, de még a látszatát is kerülnie kell annak, hogy nem független. Márpedig, amit kiírt, az egész egyszerűen azt jelenti, hogy Vadász Viktor szemében a Fidesz is pária. Ezzel a mondattal nyilvánvalóvá tette tehát, amit eddig csak sejteni lehetett, hogy az OBT célja végeredményben nem csak az igazságszolgáltatási rendszer korrekciója, hanem az is, hogy segítsen megbuktatni a kormányt.

A nyílt ellenzékiség egyébként Vadász nagy barátja, a Helsinki Bizottság egykori felkért szakértője, az OBT-s Matusik Tamás esetében is kibukott már. Többször megfeledkezve magáról nyíltan kormánykritikus tartalmakat like-olt a Facebook-on. Például egy, az úgynevezett “lex CEU” elfogadása után készült mémet, ami mellett egy ellenzéki petíciót és demonstrációt hirdettek. De elnyerte a tetszését egy Orbán Viktoron és Tarlós Istvánon gúnyolódó kép is.

https://tuzfalcsoport.blogstar.hu/./pages/tuzfalcsoport/contents/blog/74607/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?