Blogolj!

Soros európai bírói Magyarországon szaglásznak - a hazai elvtársak már várják őket


Most éppen az európai bírók Soros-közeli egyesülete aggódik a magyar jogállamiságért 

Újabb szervezet, ezúttal az Európai Bírók Egyesületének (EAJ) érdeklődését keltette fel a magyar jogállamiság állítólagosan sanyarú helyzete. A társaság delegációja a hét második felében érkezik hazánkba, hogy felkérdezze az Igazságügyi Minisztérium, az Országos Bírósági Hivatal, valamint a rendszerkritikus Magyar Bírói Egyesület (Mabie) és az Országos Bírói Tanács (OBT) illetékeseit az “európai standardok” érvényesüléséről. Az EAJ vizsgálóbizottságának útja nem nyilvános, a hivatalos programot nem tették közzé, de az állam és a szakmai szervezetek képviselői mellett, a Magyarországról szóló jelentéshez valószínűleg a Soros György fizetési listáján szereplő “jogvédők” véleményét is ki fogják kérni. Valamint – ugyancsak jó eséllyel  felhasználják majd hozzá a Tudományos Akadémia, a Soros-szervezetek és az OBT Tűzfalcsoport által bemutatott “szeánszainak” előadásait. 

Az EAJ amúgy nem magától kezdett vizsgálódni. A Brüsszelben nyilvántartott lobbiszervezetet első körben Ujkéry Csaba, a Kaposvári Törvényszék (korábban Somogy Megyei Bíróság) volt elnöke próbálta meg feltüzelni tavaly nyáron. Ujkéry-t személyes sértettség és harag mozgatja: haragszik a kormányra, amiért a bírák nyugdíjazásáról szóló törvénnyel véget vetett több mint húszéves főbírói uralmának Somogy megyében; és haragszik Handó Tünde OBH-elnökre, valamint Polt Péter legfőbb ügyészre, amiért eljárást indítottak ellene, amikor kiderült, hogy a megyei bírósággal fizettette ki balatoni vitorlásának kikötőbérletét. (Érdemes megjegyezni, hogy a perben az Orbán-kormány által leuralt bíróságok felmentették az exbírót...)

Szintén tavaly a MABIE is megkereste a nemzetközi szervezetet, amely így ősszel a Marrákesben tartott éves közgyűlésén napirendre vette a kérdést, és úgy döntött, felügyeleti eljárást indít a magyar bírósági rendszerrel kapcsolatban. A HVG és a Népszava tudósításai szerint az EAJ  Ujkéry levele nyomán tárgyalt a hazai helyzetről, de a beavatkozásról azután döntöttek, hogy az ülésen felhívták telefonon a Magyar Bírói Egyesület elnökét, és megkérdezték tőle: mit gondol egy esetleges eljárásról. Az EAJ végül felállított egy munkacsoportot a magyar jogállamiság vizsgálatára. Ennek egyik tagja a nemzetközi szervezet tiszteletbeli elnöke, egy osztrák nyugdíjas főbíró, Günter Woratsch, aki állítólag Ujkéry jó barátja, nem egyszer vitorláztak is együtt a Balatonon. Woratsch amúgy botrányos körülmények között vonult vissza 2004-ben, ugyanis távozásakor nyílt, politikai felhangoktól sem mentes kirohanásokat intézett a jobboldali kormány ellen, amivel néhány hétre a liberális sajtó sztárja lett. 

Talán nem mellékes az sem, hogy az Európai Bírók Egyesülete számos alkalommal együttműködött Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok hálózatának európai központjával és tagszervezeteivel. Éveken át delegált tagot például az Unió - akkor még tagjelölt - keleti tagállamainak bírói függetlenségét és a jogérvényesülést monitorozó testületébe, amelyben a Soros-egyetem, a Central European University is képviseltette magát, méghozzá a hírhedt Sajó Andráson keresztül. A szervezet hírleveleiből az is kiderült, hogy rendszeresen tartottak nemzetközi tréningeket a CEU-val együttműködésben az egyetem budapesti kampuszuán 

https://tuzfalcsoport.blogstar.hu/./pages/tuzfalcsoport/contents/blog/71870/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?