Blogolj!

Volt kommunista káder vagy Gyurcsány kitüntetettje lesz a bírói egyesület elnöke


Tessék választani! - jutott eszünkbe a régi televíziós vetélkedő címe, amikor arról értesültünk, hogy hamarosan tisztújító gyűlést tart a Magyar Bírók Egyesülete (MABIE), melynek vezetéséért ketten: egy volt kommunista pártkáder és egy Gyurcsány-kitüntetett száll majd ringbe.

A szervezet jelenlegi vezetője dr. Makai Lajos, aki a hivatalos életrajza szerint 1981-ben végzett a Pécsi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karán, 1981 és ‘83 között fogalmazó, majd 1983. december 1-én a Marcali Városi Bíróság bírájává nevezték ki. Figyelemre méltó, hogy még ugyanabban az évben (más forrásunk szerint viszont később, 1985-ben) Miniszteri Dicséretet kapott, aminek okáról szemérmesen hallgat. A következő, amit megjegyez, hogy 1989-1991 között a Kaposvári Városi Bíróság büntetőbírája, 1991-től pedig a Somogy Megyei Bíróságon megyei bírósági bíró, és ‘97. január 1-től kollégiumvezető. 2003-ban került át a Pécsi Ítélőtáblára, s ekkor lett a MABIE alelnöke is. 2008-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetésben részesült, decemberben pedig a MABIE elnökévé választották.

Makai 2013-ban újrázott, de 10 év alatt sem unt rá az egyesület vezetésére: harmadszor is elfoglalná az elnöki széket. “Iparági” híresztelések szerint céljai eléréséhez szüksége van a rendszerkritikus bírák legalább egy részének a szavazatára, ezért is fordult szembe látványosan az Országos Bírósági Hivatallal (OBH), és járult hozzá ahhoz, hogy a MABIE honlapját amolyan üzenőfalként használja a belső ellenzék.

E lépését az teszi igazán visszatetszővé, hogy 2011/12-ben a Makai vezetése alatt álló egyesület is részt vett a bírói igazgatási rendszer reformjának kidolgozásában. Sőt, a MABIE-elnök voltaképpen a védelmébe vette azt a jelenleginél központosítottabb modellt, ami utóbb a Velencei Bizottság nyomására nyerte el mai formáját. Ezért meg is kapta a magáét, a Népszava például azt írta (2012-02-06. szám) róla: táblabírósági vezetői kinevezését a “fideszes igazságügyi törvények” támogatása miatt kapta.

Makai Lajos ugyanakkor tiltakozott a bírói nyugdíjkorhatár 62 évre történő leszállítása ellen. A kormánynak ezt az intézkedését sokan párhuzamba állították a német állam második világháborút követő “Entnazifizierung”-jával, vagyis az államigazgatás és az igazságszolgáltatás “nácitalanításával”, mondván ezzel az intézkedéssel néhány év alatt eltüntethetőek az igazságszolgáltatásból a Kádár-korban szocializálódott ítészek, ami jelentős szellemi megtisztulással járt volna, de a Soros György fizetési listáján szereplő Helsinki Bizottság Strasbourgban elintézte, hogy ez ne így legyen...

A MABIE elnöke jövőre tölti be 62. életévét. A törvény tehát nem akadályozta volna meg abban, hogy kitöltse hivatali idejét, és úgy vonuljon nyugdíjba, mint a Pécsi Ítélőtábla és a bírói egyesület megbecsült exelnöke. Nem... Makait valószínűleg a “kommunistátalanítás” zavarta igazán. Legalábbis, a hivatalos életrajzából “kifelejtett” részletekből akár erre is következtethetünk.

Makai bírói pályafutása ugyanis nem volt töretlen. Való igaz, hogy az egyetem elvégzése után fogalmazóként belépett a bíróvá válás előszobájába, de pontosan 3 év után - tehát közvetlenül a célvonal előtt - otthagyta Marcalit. Miért? A PÁRTÉRT!

Biztos forrásból tudjuk, hogy 1986. december 1-vel dr. Makai Lajos az MSZMP Somogy Megyei Bizottsága Közigazgatási és Adminisztratív Osztályára került, mint politikai munkatárs. A MABIE jelenlegi és talán leendő elnöke, a nagy hirtelenjében rendszerkritikussá vált Makai Lajos mögött akkor már másfél éves mozgalmi múlt volt. A KISZ-be 14 évesen, 1971-ben lépett be, s aligha kényszer hatására, ugyanis 1983-ig nem csak tagja, de különböző szintű vezetője is volt a Kommunista Ifjúsági Szövetségnek, s 1979-től a rendszerváltozásig az MSZMP-nek is büszke tagja volt.

Úgy hírlik, vele szemben Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék balliberális sajtó által elsiratott exelnöke száll ringbe. Róla korábban megírtuk, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) elnökeként még Gyurcsány Ferenc előterjesztésére kapott 2007-ben állami kitüntetést, amit részben a 2006-os „helytállásával” indokolt a bukott szocialista miniszterelnök. A „helytállás”, mint tudjuk, azt jelentette, hogy a PKKB bírái számos tüntetőt tartóztattak le és ítéltek el koholt vagy hiányos bizonyítékok alapján – futószalagon. Ezt az igazságtalanságot csak a 2010-es kormányváltás után, a Balsai-jelentés nyomán meghozott semmisségi törvénnyel lehetett valamelyest helyre hozni.

Valamelyest. Hiszen az a tény, hogy a legnagyobb bírói egyesület elnöki tisztségéért 2018 decemberében egy volt kommunista pártkáder és egy Gyurcsány-kitüntetett száll ringbe, azt mutatja, hogy a bíróságokon a rendszerváltás még mindig nem fejeződött be.

https://tuzfalcsoport.blogstar.hu/./pages/tuzfalcsoport/contents/blog/65006/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?