Blogolj!

A liberális ideológiával beoltott Google


Manapság már teljesen természetes, hogy ha valami nem jut eszünkbe, vagy kíváncsiak vagyunk rá, akkor rákeresünk az interneten; az emberek többsége a Google keresőt használja ilyenkor. Megnyugtató érzés, hogy a minket kínzó kérdésekre, a tudásunkban lévő hiányosságok pótlására megoldást nyújthat pár szó bepötyögése. Abba azonban nem gondolunk bele, hogy mennyiben tudja ez a keresőmotor algoritmusok által befolyásolni a találatokat és ez által a mi véleményünkre, világképünkre milyen hatással lehet.

Olvasóinkat szeretnénk bíztatni egy rövid, otthoni kísérletre. Írják be az alábbi angol nyelvű szókapcsolatokat a képkeresőbe: „white couple”, „black couple”, „white man working”, „black man working”, „American inventors”, „European people arts”. Bizonyára sok hasonló példa létezik még, viszont az ezekre kihozott találatok is remekül bizonyítják szerintünk a Google liberális látásmódját és bizonyítékul szolgálhatnak az úgynevezett „fordított rasszizmus” vagy „fordított diszkrimináció” létezésére is. Ez tulajdonképpen a többségi, általában fehér társadalommal szembeni előítéletességet jelenti; jogaik csorbítását a kisebbségekkel szemben, egyfajta kettős mérce alkalmazását. Ha rákeresünk a Google segítségével angolul erre a kifejezésre (reverse racism), a Wikipedia cikk után az első oldal összes találata cáfolni igyekszik ennek a jelenségnek a létezését, sőt, a cikkekben felszólítják a „fehéreket”, hogy ne tegyenek többé úgy, mintha lenne ilyen. Ez is alátámasztja az ideológiai részrehajlást.

Állításunkat bizonyítja egy 2017-es tanulmány, amelyet a legutóbbi amerikai választások kapcsán készített két amerikai kutató. Összesen öt randomizált, irányított kísérletet végeztek el két ország 4566 résztvevőjével. Kimutatták, hogy a két elnökjelölt közül a 10 vizsgált kérdésből 10 esetben Hillary Clinton részére hajlottak a keresési találatok, még abban az esetben is, ha a keresett szókapcsolat Trump felé való részrehajlást feltételezett volna. Jelentős - az esetek többségében 20%-os, egyes demográfiai csoportok körében pedig akár 80%-os – előnyt szerezhet az adott jelöltnek az ilyen típusú manipuláció azon választópolgárok körében, akik még nem döntöttek, kire szavaznak. A manipulációs jelenség elnevezése „Search Engine Manipulation Effect (SEME)”, azaz „keresőmotor manipulációs hatás”. A Google természetesen tagadja, hogy ehhez a módszerhez folyamodtak volna.

Egy másik kutatásban a www.canirank.com oldalon azt vizsgálták, hogy különböző megosztó témákra (abortusz, Black Lives Matter mozgalom, fegyverviselés) való kereséskor milyen találatokat hoz a Google. Kísérletükben 1200 olyan oldalt illetve cikket vizsgáltak, amiket a top keresési eredmények között kaptak a keresett szavakra. Arra a megállapításra jutottak, hogy 40%-kal több a valószínűsége annak, hogy baloldali illetve szélsőbaloldali beállítottságú oldalakat hozzon a keresés; sőt, a keresett szavak, fogalmak esetében 16%-nál az első oldalon az eredmények között nem is szerepelt jobboldali véleményt nyilvánító cikk. Szerintük a Google algoritmusa előnyben részesíti a baloldali véleményeket a jobboldali, konzervatív nézetekkel szemben.

A Google anyacégének, az Alphabetnek az ügyvezető igazgatója Eric Schmidt az amerikai elnökválasztás apropóján létrehozott egy The Groundwork elnevezésű startupot, hogy biztosítsa Hillary Clinton kampányához a megfelelő mérnöki tudást a győzelem érdekében. Mind ő, mind a Google adományoznak a Clinton Alapítványnak.

Tavaly nyáron az egyik Google alkalmazott, James Damore munkatársainak egy 10 oldalas írást küldött körbe, amelyben kifejtette véleményét a nemek közötti különbségekről és ennek következtében a férfiak felülreprezentáltságáról a tech szakmában. Az azóta „Google Ideological Echo Chamber” azaz „Google ideológiai buborék” néven ismertté vált iromány miatt Damore-t kirúgták a cégtől. Ezzel tökéletesen igazolást nyert a fiatalember állítása, miszerint a Google-nál a konzervatív nézetű dolgozóknak meg kell húzniuk magukat, nem mehetnek szembe a cég által diktált baloldali dogmákkal.

Így hallgattatják el az általuk képviselt baloldali nézetekkel szemben kritikus hangokat: kirúgással és gondosan megírt algoritmusokkal…

https://tuzfalcsoport.blogstar.hu/./pages/tuzfalcsoport/contents/blog/47278/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?