Blogolj!

Ha CEU, akkor kettős mérce?


Lattmann Tamás nemzetközi jogász kifogásolta a felsőoktatási törvény áprilisi módosításának eljárását. Álláspontunk szerint nincs igaza, de ez most lényegtelen. A CEU és más egyetemek átlátható működését célzó, végül sürgősséggel elfogadott törvényjavaslatot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes terjesztette elő, aki ezt az eljárást egy beadványával kezdeményezte, amelyen szerepel az aláírása, a helyszín (Budapest) és a dátum: 2017. április 3-a – számolt be róla a magyarnarancs.hu.

Lattmann felveti: mivel a levél [szerinte] nem hiteles, ezért a sürgősségi eljárás, így az elfogadott törvény is érvénytelen, amelyet az Alkotmánybíróságnak így alkotmányellenesnek kell minősíteni. A nemzetközi jogász arra is rávilágít: ha valaki valahol közokirat-hamisítást követett el, az a büntető törvénykönyv szerint egyértelmű bűncselekmény, ha pedig mindezt hivatalos személyként teszi, akkor egy és öt év közötti szabadságvesztés is lehet a büntetés.

Birtokunkba került ugyanakkor egy meglepő dokumentum, amelyről a sajtóból is sokat hallottunk, de még sohasem láttuk. Se dátum, se helyszín...

Nos, a magyar és angol kétnyelvű irat New York Állam Kormányzójának és Medgyessy Péter, korábbi magyar kormányfőnek közös nyilatkozata. Ez a megállapodás teremtette meg a Közép-európai Egyetem és a Central European University közös működésének az alapját. Ez szolgált szakmai háttérként a CEU állami elismeréséről szóló 2004. évi LXI. törvényhez, amely nyomán a KEE a 2005-ös felsőoktatási törvénybe is bekerült az Andrássy Gyula Egyetem mellett.

A 2004-es törvény így fogalmaz: "Az Országgyűlés a Magyar Köztársaság miniszterelnöke, valamint New York állam kormányzója által 2004. április hó 5. napján kiadott közös nyilatkozatban foglalt célok megvalósítása érdekében..." [alkot törvényt]

A fenti analógia szerint, amit Lattmann Tamás nemzetközi jogász alkalmaz, a két fél közös nyilatkozata ÉRVÉNYTELEN lehet, a jogász által elmondott jogkövetkezmények alkalmazhatósága mellett.

Ha persze van másik közös megállapodás, mi is szívesen látnánk.

https://tuzfalcsoport.blogstar.hu/./pages/tuzfalcsoport/contents/blog/38060/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?